A Babij Jar-i tömegmészárlásra emlékeztek Munkácson

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Emléktábla felavatásával emlékeztek meg Kijev zsidó lakosságának Babij Jarban történt 70 évvel ezelőtti lemészárlásáról szerdán Munkácson.

Forrás: MTI

 

Munkács Wallenbergről elnevezett utcájában a város zsidó és más nemzetiségű lakosai gyászszertartással emlékeztek meg arról, hogy 1941. szeptember 29-én és 30-án mintegy 34 ezer zsidót mészároltak le a német megszállók a Kijev melletti Babij Jarban.

Imát mondtak annak a mintegy 30 ezer munkácsi zsidónak az emlékére is, akiket 1944 májusában a mostani megemlékezés helyszínéről indítottak el halálmenetben a koncentrációs táborokba – adta hírül a karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

A megemlékezés keretében felavatták a Munkácsi Képzőművészeti Szakiskola falán elhelyezett emléktáblát, amely a náci koncentrációs táborok kiskorú foglyainak és a második világháborús náci üldözések áldozatainak állít emléket. Abraham Leibovics, a munkácsi zsidó közösség vezetője avató beszédében arra emlékeztetett, hogy a náci koncentrációs táboroknak valójában kevés kiskorú foglyuk volt, mivel a munkára nem fogható gyerekeket a fogvatartók szempontjából nem volt érdemes etetni, ezért vagy kivégezték őket, vagy orvosi kísérleteket végeztek rajtuk.

Ukrajnában csütörtökön délben egy perces néma csenddel emlékeztek meg Babij Jar áldozatairól és megemlékezést tartottak a tömegmészárlás helyszínén állított emlékműnél.
 

[popup][/popup]