Obama megpróbálja lebeszélni Abbászt az önálló állam kérelmének benyújtásáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben a palesztin külügyminiszter biztos benne, hogy legalább kilenc
ENSZ BT-tagállam támogatni fogja a javaslatot, Jeruzsálem készen áll a
béketárgyalások újraindítására, Obama pedig találkozóra hívta Mahmúd
Abbászt. 

 

 

forrás:atv.hu

 

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter biztos benne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagjainak többsége támogatni fogja az önálló palesztin állam ENSZ-beli elismerését célzó kérelmet, az Egyesült Államok azonban megerősítette, hogy megvétózna egy ilyen előterjesztést.

Malki – aki az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. ülésszaka alkalmából New Yorkban tartózkodik – kedden úgy nyilatkozott: a BT 15 tagállama közül legalább kilenc támogatni fogja a Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként történő felvételét célzó kérelmet, amelyet pénteken terveznek benyújtani.

Malki reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja elutasító álláspontját és a többség oldalára áll e kérdésben.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának helyettese viszont megerősítette, hogy az Egyesült Államok vétót emelne a palesztin tagfelvételi kérelem ellen. Rhodes hozzátette, hogy Barack Obama elnök az ENSZ Közgyűlésében szerdán tartandó felszólalásában kifejti majd arra vonatkozó nézeteit, hogy az önálló palesztin állam csak az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalások útján hozható létre.

A palesztinokra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy álljanak el a tagfelvételi kérelemtől.

Obama az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából helyi idő szerint szerda reggel New Yorkban találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai elnök terveiben eddig nem szerepelt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozna, de a washingtoni Fehér Ház kedden bejelentette, Obama szerda este Abbásszal is megbeszélést folytat – nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálja lebeszélni a kérelem benyújtásáról.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség szerint New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy Moszkva biztosan támogatni fogja a BT-ben a palesztin tagfelvételi kérelmet.

Az amerikai vétó akkor is meggátolná a palesztin államiság ENSZ-beli elismerését, ha a BT kilenc tagállama támogatná azt. Ám ha a palesztinok kilenc BT-tagállamot valóban a maguk oldalára tudnának állítani, akkor az amerikai vétót államiságuk elismerése akadályának állíthatnák be, ami igen megnehezíthetné az amerikai diplomácia dolgát a példátlanul felkavarodott közel-keleti politikai helyzet rendezésében.

Egy ilyen palesztin lépés Izraelre is nyomást gyakorolna; a zsidó állam a minap ugyan felajánlotta a tavaly megszakadt közvetlen béketárgyalások felújítását, de nem tett egyetlen olyan engedményt sem, amely a palesztinok szerint lehetővé tenné a tárgyalást.

„Közvetlen tárgyalásokra hívom Mahmúd Abbász palesztin elnököt New Yorkban. Azt ajánlom, hogy kezdjünk béketárgyalásokba, ahelyett, hogy egyoldalú lépésekre fecséreljük az időt” – közölte hétfő este Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, aki szerint az egyoldalú manőverek és diktátumok nem fogják előremozdítani a békét, azt ugyanis csak közvetlen megbeszélésekkel lehet elérni. Az izraeli kormányfő kedden este érkezett New Yorkba és szerdán találkozhat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy megvitassák az izraeli ajánlatot.

A két fél között komoly ellentéteket kell áthidalni: a palesztinok nem hajlandók elismerni Izraelt, Izrael azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a palesztinok ismerjék el a zsidó államot – közölték jeruzsálemi tisztviselők. Izrael igyekszik rugalmasan hozzáállni a kérdéshez: a zsidó állam korábban kategorikusan elzárkózott attól, hogy a palesztin államnak az 1967-es tűzszüneti vonalakat jelöljék ki végleges határokként, álláspontján azonban finomított, és bizonyos fenntartásokkal hajlandó a kompromisszumos megoldásra. Cserébe Jeruzsálem azt kéri a palesztinoktól, hogy ismerjék el Izraelt, mint zsidó államot.

Erre két okból van szükség: egyrészt jelzés lenne a palesztin „menekültek” számára, hogy az új palesztin államba térhetnek majd vissza, másrészt pedig megakadályozná az izraeli arabok jövőbeni irredenta követeléseit, hogy az arabok (például beduinok) lakta területek egyesüljenek az új palesztin állammal.

Izrael és a palesztinok között egy évvel ezelőtt szakadtak meg a béketárgyalások – akkor Abbász azt követelte Netanjahutól, hogy hosszabbítsa meg a már egyébként 10 hónapja tartó izraeli építkezési moratóriumot, és – precedens nélküli módon – arra szólította fel Jeruzsálemet, hogy Ciszjordánia zsidók lakta részén kívül, Kelet-Jeruzsálemben is függessze fel a beruházásokat.
 

[popup][/popup]