A holland ügyészség nem folytat nyomozást a Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitóján tüntetők ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A holland ügyészség elutasítja a holland zsidók képviseleti szerve,a Központi Zsidó Tanács (CJO) által benyújtott feljelentést azok ellen, akik március 10-én az amszterdami Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitóján tüntettek.

Palesztinpárti tüntetők szerint a “Soha többé!” rájuk vonatkozik

A CJO azért tett feljelentést, mert a tüntetők zsidóellenes szavakkal illettek egy, a múzeum megnyitójára érkező kisebb csoportot. A szervezet szerint a Juden raus! (ki a zsidókkal!) szlogen hangzott el, de a demonstrálok azt is kiabálták, hogy a “zsidók rohadjanak meg”.

A rendőrség ezért büntetőeljárást indított az ügyészség vezetésével, mivel az ilyen gyalázkodás a gyűlöletbeszédről szóló törvények értelmében büntetendőnek minősül.

Az ügyészség szerint a nyomozás nem vezetett konkrét gyanúsítottakhoz. “A vizsgálat után úgy tűnik, hogy az incidensnek nem volt szemtanúja, és nem készült olyan videofelvétel, amely bizonyítaná a vádakat” – közölte az ügyészség.

Közleményükben hozzátették: a rendőrségnek nem sikerült  felvételeket szereznie a megnyitó helyszínéről, a Wertheimparkról. A múzeum biztonsági emberei is arról tájékoztatták a rendőrséget, hogy nem tapasztaltak gyűlöletbeszédet az eseményen. A rendőrség nem tudott felkutatni szemtanúkat, akik hallhatták a bűncselekménynek minősülő kijelentéseket.

Az Ügyészség közölte, hogy folytatja a nyomozást, ha szemtanúk jelentkeznek, vagy olyan kamerafelvételeket nyújtanak be, amelyek esetleg a gyanúsítottakhoz vezethetnek. Femke Halsema, Amszterdam polgármestere korábban azt jelentette a városi tanácsnak, hogy a múzeum megnyitása során nem észleltek bűncselekménynek minősülő megnyilvánulásokat.

A márciusi múzeummegnyitón részt vett Jichák Herzog izraeli elnök is. Az ünnepséget jelentős biztonsági intézkedések mellett tartották. A helyszínen úttorlaszokat emeltek, ahol mintegy kétezren csatlakoztak az izraeli elnök részvétele ellen tiltakozók csoportjához. A megnyitót megelőzően több mint kétszáz hollandiai mecsetet és számos palesztinbarát szervezetet tömörítő ernyőszervezet, a K7 fejezte ki tiltakozását amiatt, hogy Hercog is részt vesz az eseményen, és arra szólította fel Vilmos Sándor holland királyt, hogy ne fogadja az izraeli elnököt.

A CJO elnöke, Chanan Hertzberger a “nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy nem találtak tanúkat. “Voltak drónok és kamerák, de nem azon a sarkon. Talán legközelebb magunkat kellene filmezni. Örülök, hogy az ügyészség kivizsgálta és komolyan vette az ügyet.

MTI

[popup][/popup]