Apunak hívta Hitlert a romagyilkosságok vádlottja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A romák elleni támadássorozat vádlottjai náci nézeteket vallottak,
testükön erre utaló jelképeket, köztük horogkeresztet viselnek –
ismertette a bíró a vádlottak egykori munkáltatójának nyomozati
vallomását, amelyet tanú a mai tárgyaláson fenntartott.

 

 

forrás: klubradio.hu

 

F.-né Ny. Éva – akit már harmadik alkalommal hallgatott meg tanúként Miszori László, a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája – más alkalommal tett tanúvallomásához hasonlóan több korábbi vallomását visszavonta, és tucatnyiszor elsírta magát, a vádlottak személyiségére vonatkozó korábbi vallomását viszont fenntartotta.

Az ügyész kérdéseire válaszolva elismerte, hogy az elsőrendű vádlottal, akivel szerelmi kapcsolatban is állt, többször beszélgettek közéleti, politikai témákról. Kiss Árpád olyan nézetekre akarta felhívni a figyelmét, “amelyektől ő elzárkózik”. Többszöri kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, ezek az úgynevezett “cigánybűnözéssel” kapcsolatos hírek voltak.

Elmondása szerint jelen voltak a Magyar Gárda 2007-es budapesti megalakulásán, majd hazafelé, az autóban arról faggatta őt Kiss Árpád, hogyan lehetne fegyvereket szerezni az éjszakai életből a nő által ismert emberek segítségével. Azt mondta: “Árpiék sajnálták, hogy a 2006-os, tévészékház elleni ostromból kimaradtak”, és az akkori fővárosi politikai megmozdulások érzelmileg “feltöltötték” őket.

A bíró hosszasan faggatta a tanút, mi volt a véleménye a másodrendű vádlottnak, Kiss Istvánnak a cigányokról és a zsidókról. Az asszony szerint Kiss István bűnözőnek, élősködőnek tartotta a romákat, akik csak kihasználják az államot, de szerinte ez nem rasszizmus, “mert környezetében mindenki így gondolkodik”, és azt bizonygatta, hogy ez a megállapítás “nem a bőrszínre, hanem az életmódra vonatkozik”.

A tanú korábbi vallomását fenntartva azt mondta, Kiss István és Pető Zsolt is szélsőséges nézeteket vallott, a testükön lévő tetoválásokra utalva pedig azt közölte: nem emlékszik rájuk, bár megjegyezte, egyszer alsónadrágra vetkőztette minden dolgozóját, hogy megnézze, milyen rajzok vannak rajtuk. Kiss Istvánon csak arcokat és egy horogkeresztet jegyzett meg, és állítása szerint csak a férfiak elfogása után, a tévéből tudta meg, hogy a szórakozóhelyen és személyes testőreként dolgozó is Pető Zsolt tarkójára két 8-as szám van tetoválva, ami a bőrfejűeknél az SS-t, illetve a náci köszöntést, a Heil Hitlert jelenti.

Nyomozati vallomásában F.-né Ny. Éva azt is állította, Kiss István, aki korábban Petőhöz hasonlóan szkinhed volt, Hitlert “apunak” nevezte.

A büntetőper szerdán az ügy koronatanújának számító nő további tanúmeghallgatásával folytatódik.

A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.
 

[popup][/popup]