Izrael kevesett tudott az iráni atomról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Öt évvel ezelőtt még elutasították az izraeli védelmi minisztérium magas
beosztású tisztségviselői a katonai támadást iráni nukleáris
létesítmények ellen – derül ki az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége
által készített diplomáciai iratokból, amelyeket a Wikileaks tett
közzé.

 

 

forrás:mti

 

A Háárec című izraeli napilap által vasárnap idézett, 2005 decemberi keltezésű sürgönyből kiderül, hogy amerikai diplomaták tárgyaltak izraeli illetékesekkel, akik jelezték, hogy nincs esélye egy katonai támadásnak Irán ellen.

Egy hónappal később Gary Ackerman amerikai képviselő találkozott Ariel Levitével, az izraeli atomenergiaipari bizottság helyettes vezetőjével, aki azt mondta neki, hogy az izraeli illetékesek többsége is ezen a véleményen van.

A diplomáciai irat szerint az izraeliek úgy gondolják, hogy “Irán tanult az iraki Osirak atomreaktor elleni támadásból”, és szerte az országban szétszórtan hajtja végre nukleáris programját, egyes elemeit pedig olyan helyeken valósítja meg, amelyek holléte Izrael számára ismeretlen.
Nincsenek pontos ismeretek

Később egy beszélgetés során Levite azt mondta amerikai diplomatáknak, hogy Irán két-három éven belül szert tehet atomfegyverekre. Elismerte azonban, hogy ez a becslés pontatlan lehet, mivel Izraelnek nincsenek “világos és pontos ismeretei a titkos iráni programról”.

Levite megjegyezte, hogy egyes híresztelések szerint Irán már beszerzett néhány robbanófejet Ukrajnától. Azt állította: Izrael tud róla, hogy Irán robotrepülőgépeket is vásárolt Kijevtől – olvasható az amerikai diplomáciai sürgönyben.

Izrael néhai miniszterelnöke, Menahem Begin 1981-ben parancsot adott az iraki Oszirak atomközpont megtámadására. Ez akkor világméretű felháborodást váltott ki, de Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök 2005-ben – még ellenzéki politikusként – bátor cselekedetnek nevezte Begin lépését, amely szerinte elejét vette annak, hogy Irak atomfegyvert birtokába juthasson. Nem zárta ki akkoriban, hogy miniszterelnökké választása esetén csapást mér iráni atomlétesítményekre.

[popup][/popup]