Több ezer dolgozó zárja körbe a Parlamentet

Írta:   - Rovat: Hírek - lapszemle

Élőlánccal tiltakozik négy szakszervezet: az Autonóm Szakszervezetek
Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége
(MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma(SZEF).

 

forrás:klubradio.hu

 

Több ezer szimpatizánst és munkavállalót várnak a parlament elé, ma dél körül a Munka Törvénykönyve elleni tiltakozásra a szakszervezetek. A megmozduláson négy szakszervezet élőlánccal tiltakozik a Munka Törvénykönyv módosítása ellen. A résztvevők 11 órától gyülekeznek a Kossuth téren, majd fél egykor átadják petíciójukat a képviselőknek. A szakszervezetek az elmúlt 10-15 hónap jogalkotása és a Munka Törvénykönyvének tervezete ellen tiltakoznak. Továbbra is követeljük a háromoldalú párbeszédet – mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Reggeli Gyorsban.

Élőlánccal tiltakozik négy szakszervezet: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma(SZEF).

A legrosszabb nem a szalámizás, hanem az, hogy az OÉT (Országos Érdekegyeztetési Tanács) megszüntetése óta, nincs olyan fórum, ahol létre jöhetne a megegyezés minimuma, létező és törvényes intézményre lenne szükség – magyarázta Varga László.

A parlamenti ülésszak első napjára időzített tüntetésen négy szakszervezet részt vesz. Eddig mindössze másik négy szakszervezettel tárgyalt a kormány, amely a szakszervezetek szerint ezzel az amúgy is megosztott szakszervezeti szféra további gyengítésére játszik.

Tarthatatlan az a helyzet, ami a Munka Törvénykönyve kapcsán kialakult, a mai parlamenti élőlánc tüntetésen mi nem veszünk részt, de amennyiben nem sikerül megállapodni, akkor mi is élünk a tiltakozás eszközével – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A szakszervezeti megosztottság ellenére vannak közös megmozdulásaink. A munkavállalók érdekében közös fellépésre van szükség – hangoztatta Palkovics Imre.
 

[popup][/popup]