Stohl András börtönbe megy

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jelentősen enyhítették a részegen, drogos állapotban karambolozó Stohl
András elsőfokú ítéletét a Pest Megyei Bíróságon. A jogerős döntés 10
hónap letöltendő börtön.

 

 

forrás:Index.hu

 

Leghamarabb öt hónap múlva szabadulhat a színész, akit végül járművezetés ittas állapotban bűntette miatt ítéltek börtönbüntetésre. Ez annyit jelent, hogy a bíróság átminősítette az esetet, az elsőfokú, jóval szigorúbb ítélet alapja ugyanis az volt, hogy Stohl maradandó fogyatékosságot okozott a vétlen autóban ülő K. Pálnak.

Ítélet

Stohlnak a börtönön felül 600 ezer forintot, az eljárási költségek egy részét kell megfizetnie. A teljes költség 800 ezer forint volt, a maradékot az állam állja. A közügyektől való eltiltás időtartamába beleszámítják az elsőfokú ítélet óta eltelt időt.

A bírónő azzal indokolta a börtönbüntetést, hogy Stohl nem először követett el hasonló bűncselekményt, és azt is mondta, nem bizonyítható, hogy drogos állapotban történt-e, de az biztos, hogy fogyasztott az este drogokat. Figyelembe vették, hogy elég sokat vezetett ittas állapotban, mire karambolozott. A baleset utáni viselkedésére azt mondják, tudatbeszűkült állapotban volt, de azt nem tudják, hogy az alkohol vagy a fejsérülése miatt-e.
Stohl az ítélet után idegesen fütyörészve távozott a bíróságról.

Tárgyalás

A másodfokú tárgyalás második fordulója kedden reggel kilenckor kezdődött. A színész első fokon 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A másodfok eredményét, a Stohl-ügy lezárását korábbra várták, akkor azért napolták el az ítélethirdetést, mert nem tudták eldönteni, K. Pál a baleset következtében szenvedett-e maradandó fogyatékosságot

A keddi tárgyalásra sokkal többen voltak kíváncsiak, mint eddig, körülbelül kétszer annyi fotós és videós volt ott, és számos civil érdeklődő is. Stohl színész pályatársai közül Szabó Győző és Hollósi Frigyes érkezett meg a helyszínre, előbbi stílusához illően motoron. Rajta kívül Stohl prominens ismerősei közül még Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója és Sváby András kísérte végig a helyszínen a tárgyalást, az ítélethirdetést pedig Bodrogi Gyula sem akarta kihagyni. Sváby még az elsőfokú ítélet után azt mondta, Stohl olyan nagy barátja, hogy ha lecsuknák, ő támogatná a családját.
Mester Csaba és a diszkós nadrág

Az eddigiekhez képest unalmasabb volt az utolsó Stohl-tárgyalás, ezt az is bizonyítja, hogy a tárgyalás szenzációja egy farmernadrág volt. A bírónőnek az is feltűnt, hogy valaki elbóbiskolt a tárgyalás közben, és egy ponton arra kérte a közönséget, próbáljanak egy kicsit kitartani.

Ahogy a Velvet percről percre tudósításában megírta, Mester Csaba, K. Pál képviselője diszkós nadrágban érkezett meg a tárgyalásra. Később a talárral eltakarta a kínai piacos stílusú ruhadarabot, de a hozzá illő fehér bőrcipő kilógott. Mester Csaba a tárgyaláson úgy vélte, az igazság csak akkor nem sikkad el, ha végrehajtandó büntetést kap Stohl András. Ruttner György, Stohl védője szerint csupán azért volt kétséges, hogy nem felfüggesztettet kap-e védence, mert egy ismert emberről van szó.

Ruttner öt olyan ügyet is idézett, amit ugyanezen a bíróságon tárgyaltak, hasonlóan Stohl András esetéhez, ugyanúgy ő volt az ügyvéd mind az öt esetben, és enyhébb ítélet született az ügyekben, mint amit Stohl első fokon kapott. Az ügyész statisztikákból azt idézte, hogy a szigorú büntetések hatására csökkentek a hasonló közlekedési balesetek.

Az eset bonyolultságát bizonyította, hogy az ítéletet ugyan dél körülre várták, de a bíróság 2 órára visszavonult, szünetet rendelt el, és fél háromra lett meg az ítélet. Stohl András ugyan korábban azt nyilatkozta, hogy felkészült mindenfajta ítéletre, de a keddi tárgyaláson a fotók és beszámolók tanúbizonysága szerint meggyötörtnek tűnt. Az utolsó szó jogán elmondta: “Egy ember vagyok, aki borzasztó nagyot hibázott”. Még egyszer bocsánatot kért mindenkitől, akinek fájdalmat okozott. Azt mondta, azt szeretné, ha K. Pál meggyógyulna.
Én így nem tudok hugyozni

K. Pál, a Stohl által okozott baleset legsúlyosabb sérültje is megérkezett keddi tárgyalásra lánya és több ismerőse társaságában. K. először rossz emeletre ment, de végül megtalálta a tárgyalótermet. Mester Csaba szerint szakszerűtlen a szakvélemény védencéről, és csatolta egy egészségügyi központ méréseit, ahol K. Pál a gyógytornáját végzi. Ilyen eltérések voltak: 105 fokos csípőhajlítás a szakértői véleményben, 80 fok abban az intézményben, ahol K. Pál hónapok óta gyógytornára jár. Mester szerint ez jelentős eltérés a szakvéleményhez képest.  Mester bejelentette, hogy a Stohl-pertől teljesen függetlenül feljelenti majd a szakértőt az etikai szabályok megsértése miatt.

“Hát én így nem tudok hugyozni”, mondta K. Pál kétségbeesve miközben a fényképezőgépek zajától alig lehetett hallani, amit mond. “Fürge, mozgó ember voltam. Én akkor érzem jól magamat, ha kimegyek a kertbe”, mondta. Ma már csak akkor tud menni, ha valaki elviszi valahova. A tárgyaláson meg akarta mutatni a csípőjét, mert sínt építettek be neki.

Drogprevenció

Ruttner György ügyvéd legalább húsz percen keresztül idézett mindenféle emberektől, egyházi személyektől, iskolaigazgatóktól, rendőröktől olyan mondatokat, amik arról szóltak, hogy Stohl bűnbánó, jó ember, aki még azt is mondja, hogy a drog rossz. Ruttner azt mondta, Stohl drog- és alkoholprevenciós előadásokat tartott különböző iskolákban, így szerinte releváns a tevékenysége az ügy szempontjából. Úgyhogy elkezdte felolvasni az egyes iskolák igazgatóitól kapott ajánlásokat. Természetesen mind arról szól, hogy Stohl András mennyire jó prevenciós órákat tartott. Ezzel szemben sok drogosokkal foglalkozó szervezet fejezte ki, hogy szerintük kifejezetten káros, amit Stohl drogprevenció címen művel.

Az ügyvéd azt is próbálta bizonyítani, hogy Stohl András furcsa viselkedését nem az ittassága, hanem az agyrázkódása okozta. Ezért idézte  azokat a tanúkat, akiket még az első tárgyaláskor idéztek be, annak az autónak az utasait, akik egy koncertről tartottak Budapestre. Többen mondták azt, nem éreztek alkoholszagot a színészen, viszont látták, hogy elég zavart.
Kronológia

Stohl András 2010. május 8-án hajnalban, a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba és ott összeütközött két, szabályosan közlekedő autóval. A balesetben négyen sérültek meg, egyikük súlyosan. A baleset után a színész elhagyta a helyszínt, a rendőrök még aznap az otthonából előállították.

Az ügyészség súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta meg Stohlt, ezt később az orvos szakértői véleményre alapozva maradandó fogyatékosságot okozó egészségkárosodás minősítésre változtatták. A színész a baleset előtt az alkohol mellett kokaint is fogyasztott, de ez nem volt a vád tárgya, mert Stohl András vállalta az úgynevezett elterelést, vagyis azt, hogy megelőző, kezelő jellegű foglalkozásokon vesz részt.

A Budakörnyéki Bíróság a színészt 2011. március 31-én hozott elsőfokú ítéletében két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a járművezetéstől, 3 évre a közügyek gyakorlásától.

 

[popup][/popup]