Gyöngyöspatán meglepődtek, hogy kit is választottak meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Meg vagyunk döbbenve. Mindenki azt hitte, hogy Matalikné Piroska, a
mostani alpolgármester lesz a befutó: van tekintélye, szeretik és
tisztelik, erre a jobbikos Juhász Oszkár nyer. Itt valami simlisség van –
ezt mondják többen Gyöngyöspatán, az időközi polgármester-választás
után egy nappal. 

 

forrás: nol.hu

 

Gyöngyöspata az a mátrai település, ahol idén márciusban a Szebb Jövőőrt Polgárőrség és a Véderő tagjai a helyi romákat megfélemlítve masíroztak, úgymond a cigány bűnözés elleni fellépésként. Tábi László független polgármester a kialakult feszült helyzetben lemondott, így polgármester választást írtak ki július 17-re.

Eredetileg nyolc jelölt indult: függetlenként Bernáth Magdolna, az egyik patai panzió vezetője, a helyi Palóc napok szervezője, Simó István szintén panziótulajdonos, Matalik Ferencné, a település jelenlegi alpolgármestere, egészségügyi asszisztens, Nádudvari Károly volt rendőr, Maka Barnabás, autószerelő vállalkozó, Eszes Tamás a Véderő parancsnoka és ifjabb Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. A Jobbik Magyarországért Mozgalom önálló jelöltet indított: Juhász Oszkár agrármérnököt, a párt helyi elnökét, aki márciusban a faluba hívta a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szállal kötődő polgárőr egyesületet.

A roma Farkas János szombaton visszalépett a jelöltségtől: lépésének az volt az oka, hogy így a helyi cigányok szavazataikkal az alpolgármester pozícióját erősíthették.

– A kígyó kimutatta a foga fehérjét: 433 ember szavazott Juhász Oszkárra, miközben a faluban mindenki széttárja a kezét, és azt mondja, hogy az alpolgármesterre, Matalik Ferencnére szavazott. Ez csak annyit jelent, hogy sunyi emberek vannak közöttünk – mondja egy asszony a bolt előtt. Hozzáteszi: akivel reggel óta beszélt, az mind csodálkozott a végeredményen. Annál is inkább, mert Juhász Oszkár tavaly ősszel is indult a polgármester választáson, de akkor hatvannál alig valamivel több szavazatot kapott.

– Néhány hónap alatt nem nőhetett ennyit egy ember népszerűsége! – méltatlankodnak többen is.

A demokráciának vége – tárja szét a karját Farkas János, a visszalépett roma jelölt édesapja. Fia most nem kívánt nyilatkozni, tegnap azonban arról beszélt tudósítónknak, döntésével egyetlen célja volt: megakadályozni a szélsőjobb előretörését Gyöngyöspatán.

Ez azonban nem sikerült. – Azt nem tudom, hol voltak a magyarok, amikor szavaztak, mert a kétszázötven-háromszáz cigány itt biztos, hogy Matalik Ferencnére voksolt, akit a háttérből a Fidesz is támogatott – mondja az idősebb Farkas. Hozzáteszi: semmi jóra nem számítanak Juhász Oszkártól, aki megválasztása után néhány perccel már arról beszélt, hogy a tiszavasvári és az érpataki modellt szeretné bevezetni Gyöngyöspatán.

– Az egyikben csendőrség van, a másikban meg rabszolgaként kezelik, és elüldözik a cigányokat – mondja Farkas János. Szerinte egyetlen megoldás lehetséges a béke megteremtéséhez, ha a jelenlegi képviselő-testület egyhangúlag lemond, mert akkor új választást kell kiírni.

Mátyás István, a település jegyzője ma délben azt mondta: eddig nem érkezett be óvás a választások végeredménye ellen.

[popup][/popup]