25 ezer felvonuló a jeruzsálemi meleg büszkeség napján

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI,Halmos László/izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Rekord számú résztvevővel, megerősített rendőri készültség mellett zajlott a jeruzsálemi meleg büszkeség menete.

Jeruzsálem pride 2016

Minden korábbinál többen, mintegy 25 ezren vettek részt Jeruzsálemben a csütörtökön megrendezett idei meleg büszkeség menetén, amely egy tavalyi halálos kimenetelű támadás után megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlott – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Múlt évben egy homofób ultraortodox férfi késével a tüntetőkre támadt, megölt egy tizenöt éves lányt és többeket megsebesített. Az idei menet előtt a rendőrség lefogta és kihallgatásra vitte a felvonulás számos ellenzőjét, mert attól tartottak, hogy a tavalyihoz hasonlóan megzavarhatják a menetet. Két, kihallgatásra bevitt gyanúsítottnál kést találtak.

A tavalyi incidens nyomán idén rengetegen csatlakoztak olyanok is a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláshoz, akik egyébként nem vettek volna részt egy ilyen eseményen. Míg tavaly mindössze ötezren meneteltek ezen a jeruzsálemi tüntetésen, idén ötször annyian vonultak az utcákra.

Együtt menetelt a melegekkel Gilad Erdán belbiztonsági miniszter és az izraeli parlament (Kneszet) számos képviselője különböző jobboldali, centrista és baloldali pártokból. Csütörtökön Benjámin Netanjahu miniszterelnök is bejelentette, hogy támogatja a felvonulást, s az interneten közzétett videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a jeruzsálemi esemény nem csak a melegeké és transzszexuálisoké. “A melegek közösségéhez tartozó testvéreink elválaszthatatlanul hozzánk tartoznak. Mindannyiunk joga és kötelessége elfogadni egymást nemre, fajra és nemi irányultságra való tekintet nélkül. Mindannyian egyenlőek és egységesek vagyunk” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Az izraeli médiában számos közszereplő bírálta Nir Barkat jeruzsálemi polgármestert, aki a város vallásos lakóinak érzékenységére és külföldi utazására hivatkozva távol maradt az eseménytől.

Shira

Nir Barkat polgármester és Jorám Lévi körzeti rendőrfönök a felvonulás elindulásakor elhelyezték az emlékezés virágait a tavaly ilyenkor meggyilkolt Sira Banki nagyméretű tablóképe előtt, amelyet a gyilkosság színhelyén állítottak fel.

Az idei büszkeség meneten szokatlanul sok vallásos, fején kapedlit viselő felvonuló is volt, akik a vallási liberalizmus jegyében tömegesen vonultak együtt nem vallásos résztvevőkkel, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Jeruzsálemben minden évben tartanak melegfelvonulást, amely szerényebb a liberálisabbnak tartott Tel-Avivban rendezettnél. Utóbbi idén több mint 100 ezer embert vonzott.

Jeruzsálem lakosságának többségét konzervatív vallási közösségek teszik ki, amelyek tagjainak nagy része elítéli a homoszexualitást. Erőszakos cselekményeket mindazonáltal ritkán követnek el a városban melegek ellen.

 

[popup][/popup]