Philip Roth kapja a Nemzetközi Man Booker Díjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Philip Roth amerikai írónak ítélték idén a 60 ezer fonttal (több mint 18
millió forint) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker Díjat –
jelentették be szerdán Sydneyben.

 

forrás: nol.hu

A 78 esztendős regényíró, akit olyan könyveiről ismerhet a közönség, mint A Portnoy-kór vagy – az 1990-es évek végén megjelent “amerikai trilógiájának” első kötete – a Pulitzer-díjas Amerikai pasztorál, a negyedik díjazottja a legrangosabb brit irodalmi elismerés nemzetközi “változatának”, a Man Booker International Prize nevet viselő életműdíjnak – olvasható a Booker-díj honlapján (www.themanbookerprize.com).

“Philip Roth könyvei több mint ötven éve stimulálják, provokálják és szórakoztatják hatalmas, és folyamatosan növekvő olvasótáborát. Képzelete nemcsak a zsidó identitásról alkotott képünket formálta át, de újjáélesztette a regényt, és nem csupán az amerikai regényt” – fogalmazott a díjazottat méltatva Rick Gekoski, a díjat odaítélő zsűri elnöke.

Mint kiemelte, Philip Roth karrierje figyelemre méltó abból a szempontból is, hogy bár magasról indult, egyre csak jobb lesz. “Ötvenes és hatvanas éveiben, amikor a legtöbb regényíró már a hanyatlás útjára lép, Philip Roth olyan regénysorozattal jelentkezett, amelynek darabjait a legmagasabb, maradandó minőség jellemzi. Legutóbbi kötete, a Nemesis (2010) ugyanolyan friss, emlékezetes és érzésekkel teli, mint bármi, amit írt. Teljesítménye bámulatba ejtő” – hangsúlyozta a zsűrielnök.

“Hatalmas megtiszteltetés, nagyon örülök az elismerésnek” – reagált a hírre Philip Roth, aki megjegyezte: íróként különös örömöt jelent számára, hogy világszerte olvassák könyveit a fordítás nehézségei ellenére. “Remélem, hogy ezután a díj után olyanok is felfigyelnek majd a regényeimre, akik eddig nem ismerték a munkámat” – tette hozzá az amerikai író.

A Nemzetközi Man Booker-díjért Philip Roth 12 másik szerzővel, köztük a brit John le Carréval versengett, aki a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor neve levételét kérte a listáról. Rick Gekoski, a zsűri elnöke azonban akkor tisztelettel visszautasította ezt a kérést.

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján ítélik oda, hanem az író teljes munkássága nyomán. Az elismerést első ízben az albán Ismail Kadare kapta meg 2005-ben, két évvel később a nigériai Chinua Achebe, 2009-ben pedig Alice Munro kanadai író vehette át.

Philip Rothnak június 28-án Londonban adják át a díjat.

[popup][/popup]