Irán: Az olimpia logójába az van írva, Zion

Írta: SportGéza - Rovat: Hírek - lapszemle

Bojkottálni fogja Irán az 2012-es londoni olimpiát, ha a szervezők nem változtatják meg az olimpiai logót. Irán szerint a logóból egyértelműen kiolvasható a Zion szó, ezért rasszista. Ziont a zsidó vallásban többek között Jeruzsálem megnevezésére is használják, de Salamon templomára is utalhatnak vele, Irán ezért a logó megszületése mögött zsidó konspirációt sejt.
hirdetés
 

Ha kicsit megerőltetjük magunkat, és a bal felső sarokból fentről lefelé olvasunk, majd ugyanezt a jobb oldalon is megtesszük, akkor valóban kijöhet a Zion szó.

A négy éve ismert logót nézegetve szintén nem túl nagy fantáziával mások szexuális aktust és horogkeresztet is felfedeztek már, a szervezőket sok helyről támadták az utóbbi években. Viszont eddig még senki nem fenyegetőzött bojkottal.

Az Iráni Olimpiai Szövetség főtitkára, Bahram Afsharzadeh mégis ezt tette levelében, amit Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének küldött.

A levélben a logót rasszistának bélyegezte, és közölte, más muszlim országokat is arra fog bíztatni, hogy protestáljanak a logó ellen. A levélben internetes dokumentumokra is hivatkoznak, amelyekkel bizonyítható, hogy nem véletlenül olvasható ki a Zion.

Az NOB nem magyarázkodott túl sokat. “A válaszunk a következő: a London 2012 logó 2012-t fomáz, nem mást” – mondta a testület szóvívője.

Irán Izrael ellenessége a sportban sem újkeletű, mintegy 30 éve nem állnak ki válogatottjaik egymással. A dzsúdós Arash Miresmaili még nemzeti hőssé is vált emiatt, a 2004-es athéni olimpiára világbajnokként érkezett, a verseny esélyese volt. Az első körben viszont egyből visszalépett, mert az izraeli Ehud Vakssal kellett volna küzdenie.

A rasszizmus ellenes harccal indokolta 1976-ban 16 afrikai ország, hogy nem indult el a montreali játékokon: egy új-zélandi rögbicsapat az apartheid miatt az olimpiai mozgalomból kizárt Dél-Afrikában turnézott, ezért az afrikaiak Új-Zéland kizárását kérték az olimpiáról. A NOB nem tette meg, így ők maradtak távol.

[popup][/popup]