Elhalasztották a két iráni hadihajó áthaladását a Szuezi-csatornán

Írta: KárpátInfo - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhalasztották annak a két iráni hadihajónak az áthaladását a Szuezi-csatornán, amelyek hétfőre kértek engedélyt az egyiptomi hatóságoktól az átkelésre a Vörös-tengerről a Földközi-tengerre – közölte egy magát megnevezni nem kívánó iráni illetékes, de a halasztás okáról nem tett említést.
 

 

A két vízi jármű az újabb terv szerint szerdán hajózik át a csatornán. Úti céljuk Szíria, ahova kadétokat szállítanak egy évig tartó katonai kiképzésre. Farsz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a fiatal katonák a szomáliai kalózok elleni védekezést gyakorolják majd az arab országban.

Izraelt rendkívül aggasztja az iráni hadihajók áthaladásának a lehetősége a Szuezi-csatornán, és főként az, hogy a zsidó állammal ellenséges viszonyban álló Szíriába tartanak. Avigdor Liberman külügyminiszter szerdán provokációnak nevezte, hogy Irán a csatornán keresztül hadihajókat küldhet Szíriába. Izraeli biztonsági források közölték: semmivel sem indokolható iráni hadihajók küldése a Földközi-tengerre.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának vasárnapi ülésén pedig úgy vélte: Irán befolyásának növelésére akarja kihasználni a térség instabilitását. Mindehhez hozzátette, hogy az országnak Teherán törekvései miatt többet kell költenie a katonai védelemre.

Mindkét iráni hajó brit gyártmányú. Az egyik egy 33 ezer tonna vízkiszorítású, Harg nevű ellátóhajó, amelynek 250 fős legénysége van, és egy időben akár három helikoptert is képes fogadni, a másik egy Alvand nevű fregatt, amely torpedókkal és hajók ellen bevethető rakétákkal szerelhető fel.

[popup][/popup]