Hende: a magyar zsidóság számíthat ránk

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen, “a zsidó közösség számíthat ránk” – mondta vasárnap este Hende Csaba honvédelmi miniszter a 11. Herclija biztonságpolitikai konferencián Izraelben. Hende Csaba háromnapos nem hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, ahol részt vesz a 11. Herclija biztonságpolitikai konferencián Izraelben.

Hende Csaba háromnapos nem hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, ahol részt vesz a 11. Herclija biztonságpolitikai konferencián. A rendezvényen Izrael és Európa politikai, tudományos és technológiai együttműködésének lehetőségeiről, biztonságpolitikai kérdésekről, a globális terrorizmus veszélyeiről folytatnak eszmecserét politikusok,kutatók , szakemberek.

A HM közleménye szerint a miniszter vasárnap esti felszólalásában azt mondta: “elfogadhatatlan számunkra, hogy Európában bármely közösséget, bármely európai polgárt emberi méltóságában sértsenek meg”. Mint hozzátette, “ezért a magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen is. Ebben az ügyben nem ismerünk alkut: a zsidó közösség számíthat ránk.”

 
A tárca tájékoztatása szerint a miniszter beszédében kitért arra, hogy a magyar zsidóság rendkívül sok értéket tett hozzá Magyarország történelméhez, kultúrájának legkülönbözőbb területeihez, kezdve a kultúrától, az irodalomtól, a zenétől, a filmművészettől – a sporton át egészen a hétköznapi életig. Mint mondta, a közösség aktívan részt vett 1848-ban a polgári forradalom és szabadságharc idején létrejött modern magyar haderő, a honvédség megalapításánál, a magyarokkal együtt járta meg a szabadságharc küzdelmeit éppen úgy, mint az I. világháború frontjait.

 
A biztonságpolitikai kihívásokról szólva a honvédelmi miniszter a HM tájékoztatása szerint az energiabiztonság kihívásaira, a természeti és ember által okozott katasztrófákra, a klímaváltozásra, vagy a kiberbiztonsággal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet. A miniszter szerint a nyugat-balkáni régió instabilitása továbbra is biztonsági kockázatot jelent, ahol a kedvező politikai folyamatok ellenére az etnikai feszültségekből adódó helyi konfliktusokkal továbbra is számolni kell.

A HM közölte: az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban a miniszter reményét fejezte ki, hogy a demokratikus kibontakozás és a térség stabilitása egyaránt érvényesülni fog.
 

[popup][/popup]