Fantomok és masszív zsidózás Deutsch kedvenc Facebook-oldalán

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A múlt héten indult el a magyar kormányt támogató, a médiatörvény körüli világbotrányt a romokban heverő MSZP ármánykodására visszavezetni próbáló Elég! című Facebook-oldal, amelyhez pénteken nem kisebb híresség, mint Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő jelentette be csatlakozását. A hétvégén több bloggernek feltűnt már, hogy az oldal lájkolói között feltűnően sok a fantom-felhasználó, de – mint a következőkből kiderül – a valódiakkal is akadnak gondok. Ráadásul az oldal látogatottsága fantomostól-trollostól sem valószínű, hogy eléri a Deutsch által prognosztizált egymilliót – ehhez most még több mint 985 000 felhasználó hiányzik.

 

 

A szombati Magyar Nemzet “Ellentámadásban a Fidesz” szalagcímmel nyugtázta, hogy a Facebookon létrejött az Elég! nevű oldal, amelyhez nem kisebb celebritás, mint a korábban nőügyeiről és VII. kerületi hányattatásairól, újabban pedig naptárjáról elhíresült Deutsch Tamás is csatlakozott – legalábbis ha lehet hinni a politkus múlt pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottaknak.

A politikai hazugság megöli az emberek egyéni és közösségi szabadságát – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az európai parlamenti képviselő. Közölte: ő maga is szeretne a magyar polgárok szabadságát megerősíteni szándékozó, annak garanciát adó kezdeményezésekben részt venni, ezért csatlakozik a Facebookon indított Elég a hazugságokból csoporthoz.

Az oldalon az “ELÉG! Elég abból, hogy a szocialisták az ország ellen uszítják a külföldieket. Csatlakozz, ha úgy gondolod, hogy ELÉG a hazugságokból! EL A KEZEKKEL MAGYARORSZÁGTÓL!!!!!” szöveg található. Deutsch Tamás minden magyar demokratát, minden szabadságszerető embert, férfit és nőt arra invitál, hogy csatlakozzon ehhez az oldalhoz. “Legyen ez az oldal a magyar szabadság oldala a Facebookon” – mondta Deutsch, hozzátéve: azt szeretné, ha néhány hónap alatt legalább egymilliónyian csatlakoznának a csoporthoz és ez lenne a magyar nyelvű Facebook világában a legnagyobb közösség.

“Legyen a Facebook magyar oldalai között a legnagyobb ez a kormány mellett kiálló közösség. Egymillió embert várok, akik ‘lájkolják’ a kezdeményezést, mert nem lehet, hogy MSZP-s politikusok, és volt SZDSZ-esek a szabadságról beszélnek, de közben minden szó, ami elhagyja a szájukat, hazugság” – mondta a fideszes EP-képviselő, akit minden igyekezetünk ellenére azóta sem sikerült fellelnünk a Facebookon, de ez lehet a mi hibánk is.

A szabadságszerető magyarok hazugságellenes közösségének elindulása arra mindenképpen jó volt, hogy megmutassa, milyen is az, amikor a Fidesz találkozik a webkettővel – a találkozás pedig annál inkább esedékes volt, minthogy a miniszterelnök azt állította az Európai Parlamentben (tévesen), hogy pártja a Facebookon nyerte meg a 2010-es országgyűlési választást.

 

A legtöbb, mégis kevés

Kétségtelen, hogy a politikai pártok vezetői közül Orbán Viktor (stábja) használta a választási időszakban a legtudatosabban a Facebookot – de tegyük gyorsan hozzá, hogy a mérce nem volt túlságosan magas.

Orbán Facebook-oldala kedden 62 700 embernek tetszett, ami a teljes magyar Facebook-közösség méretéhez képest nem tekinthető kiugrónak – még  akkor sem, ha a többi parlamenti párt vezetői közül Vona Gábor nem egészen 20 ezer, Mesterházy Attila másfélezer, Schiffer András pedig mindössze 360 rajongóra tett szert mostanáig (Gyurcsány Ferenc oldala mindössze 2 és félezer embernek tetszik).

A több mint 2 és félmillió magyar Facebook-felhasználó összességéhez képest ugyanakkor a vezető magyar politikusok összes támogatója sem képvisel számottevő tömeget (a százezres létszámtól is messze van); Magyarországon Facebookon választást nyerni tehát 2010-ben még aligha lehetett – még akkor sem, ha Orbán Viktor ezzel akarta volna demonstrálni saját és pártja korszerűségét a médiatörvény felett háborgó Európai Parlament előtt.

 

Valami történt

Annyit biztosan jól érzékeltek az Orbán-stáb tagjai, hogy a Facebooknak az utóbbi hetekben egyre fontosabb szerepe van a magyar belpolitika alakításában – ám ez a változás nem feltétlenül kedvező a számukra.

A médiatörvény körüli botrány nyomán sorra alakultak a magyar sajtószabadság megvédéséért létrehozott oldalak. Közülük a legnépesebbnek, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért közösségnek viszonylag rövid időn belül több tagja lett, mint ahányan a leglátogatottabb jobboldali Facebook-közösség tagjai, azaz Orbán Viktor rajongói vannak.

A frissen elfogadott médiatörvénnyel kapcsolatos fenntartásait a Magyar Rádióban néma tiltakozással jelző Mong Attila által alapított Szól a rádió-csoport pedig (bár limitált a taglétszáma, ezért mennyiségi mutatóiban nem vetekszik a populárisabb oldalakkal) olyan szakembereket gyűjtött maga köré, akik a múlt héten képesek voltak egy, a médiatörvény ismeretében meglepő hiányosságokat felmutató médiahatóság tévedéseit helyretevő közlemény megfogalmazására.

Olyasmire korábban nem volt példa, hogy egy Facebook-közösség korrepetáljon egy hatóságot az annak ténykedését keretek közé szorító jogszabályról – és a decemberben alakult csoportoknak (lévén hogy valóban civil tiltakozók indították el őket, és nem a nyáron különböző, az önkormányzati választás előtt kampányoldalakká alakult álcivil kalózoldalakkal a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kifüggesztése, majd a szólásszabadság megnyirbálása ellen tiltakozók százait átverő gyurcsányista aktivista, Dániel Péter) sikerült elkerülniük azt a csapdát is, hogy egy-egy politikai szekta szolgálatába álljanak.

 

A webkettő, ahogy a Szentkirályi utcából látszik

[popup][/popup]