Meg fogtok semmisülni! – karácsonyi jókívánság a zsidóknak

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

A baráti ígéretet ezúttal a Hamász fegyveres szárnyának vezetője tette.
 

 

Újra megfenyegette Izraelt a gázai iszlamista Hamász: amennyiben nem csökkennek a feszültségek a Gázai-övezet és Izrael között, a szervezet terrorista szárnyának háttérbe húzódó vezetője újabb támadásokat és végső soron a zsidó állam „eltüntetését” ígérte. Abu Obeida, a Hamász szóvivője szerint „Izrael a tűzzel játszik. A Hamász keményen meg fog torolni minden izraeli akciót” – mondta a szervezet sajtósa.

Újra aktivizálódtak a gázai fegyveresek

Az elmúlt időben ismét kigyúlt a gázai határ: iszlamisták foszforos gránátokkal és Kasszám valamint Grád rakétákkal bombáztak több izraeli várost. A mintegy 30 támadásban többen, köztük egy 15 éves kislány megsérültek. Az akciókat Izrael a Hamász fegyveres szárnyának központjaira, valamint terroristák csempészalagút hálózatára mért csapással torolta meg. Két terrorista megsérült: a Hamász szerint nem az ő emberei voltak, és akkor tagadta, hogy köze lett volna a támadásokhoz.

A biztonsági helyzet Izrael a Hamász fegyveresei elleni 2 évvel ezelőtti gázai hadjáratát követően viszonylag stabil és nyugodt volt, de az iszlamista fegyveresek a 2010-ben újra megkezdett béketárgyalások megkezdésével párhuzamosan ismét terrorizálni kezdték a zsidó államot. Az első támadásban Grád rakétákkal bombázták Askelont, ezt követően két telepes családot mészároltak le Kirját Arba mellett – az egyik áldozat egy várandós anyuka volt. Rövid időn belül pedig – feltételezhetően a Sínai-félszigetről – rakétákkal bombázták az izraeli és jordán üdülővárosokat, Eilatot és Akabát. Egy jordán állampolgár életét vesztette.

Tűzpárbaj: katonai akció a határon?

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) jelentése szerint szombaton reggel Izrael ismét katonai csapást mért egy gázai „terrorista kiképző táborra.” A Hamász megerősítette a híreket és közölte, hogy a támadásban senki sem sérült meg. A hirtelen megerősödő határ menti villongások azt a spekulációt vetette fel, hogy Izrael egy újabb gázai hadműveletre készülhet, ezt a hipotézist azonban semmilyen, a szárazföldi hadsereg mobilizációjára utaló jel nem támasztja alá.

Hamász: zsidómentes Közel-Keletet!

Szombaton, Mohamed Deif, a Hamász fegyveres szárnyának a parancsnoka hosszas hallgatás után újra megszólalt és megfenyegette Izraelt, hogy „el fogja tüntetni.” A Hamász ideológiájában és alkotmányában nincsen helye Izraelnek. A szervezet egy iszlamizált Közel-Keletet képzel el, az alaptörvényében egy külön szakaszban foglalkozik a zsidó állam „eltörlésével.” A ciszjordániai Palesztin Hatóság és Izrael között folyó béketárgyalásokat illetően azonban a szervezet némileg pragmatikusabban gondolkodó vezetői, ugyan csak ideiglenes jelleggel, de elfogadnának egy palesztin államot ciszjordániában, kiegészülve Kelet-Jeruzsálemmel és a Gázai-övezettel – amennyiben azt a palesztinok többsége egy népszavazáson elfogadja.

A Hamász 23. évfordulója alkalmából Deif Izraelt azzal köszöntötte föl, hogy „meg fogtok semmisülni.” Az iszlamista parancsnok újságcikkében üzent a zsidóknak: „nem számít meddig fog tartani, addig nem emelünk fehér zászlót, amíg egyetlen muszlim is él a földön.” Az IDF nem óhajtotta kommentálni a Hamász és Deif fenyegetéseit. Izrael szerint a válaszcsapásokért csupán a Hamász felel, utóbbi azonban más, még radikálisabb terrorista szervezetekre hárítja a felelősséget. Deif Izrael egyik legkeresettebb terroristája: számos civil életét kioltó öngyilkos merényleteket tervezett és hajtott végre. Az izraeli biztonsági szervezetek több ízben megkísérelték likvidálni, de a támadásokat túlélte és jelenleg ismeretlen rejtekhelyen tartózkodik.
 

[popup][/popup]