Haifát fenyegetik a lángok

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Péntek hajnalig sem sikerült megfékezni az Izrael történetének eddigi legnagyobb erdőtüzét. Negyvenegyen meghaltak, tizenötezer embert kitelepítettek. Külföldi tűzoltók is segítenek az oltásban.
 

A hatóságok szerint a lángok a hajnali órákban gyors ütemben terjedtek Haifa irányába. A kikötőváros polgármestere elrendelte az egyik haifai előváros evakuálását.

A bozóttűz csütörtökön dél körül tört ki nem messze Haifától, a Karmel-hegységben. A környék településeiből több mint 15 ezer embert kitelepítettek, biztonságba helyeztek.

A lángok megfékezésére rengeteg tűzoltót vezényeltek ki, ennek ellenére az éjszaka folyamán sem sikerült eloltani vagy legalábbis megfékezni a tüzet.

A legfrissebb adatok szerint negyvenegy ember meghalt, köztük egy börtön harminchat foglára. Sokan eltűntek. Ötszáz rabot sikerült kimenekíteni a főleg palesztin foglyokat őrző börtönből. A börtönőrök akkor vesztették életét, amikor egy busz a lángok fogságába került. Egy fa dőlt az útra, ami akadályozta a továbbhaladását. Nem volt hova menni, sokan elevenen égtek el. Mások akkor haltak meg, amikor a lángok elől próbáltak elmenekülni.

Eddig mintegy 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett. A tűz gyorsan terjedt az évszakhoz képest szokatlanul forró és száraz időjárási feltételek között.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérésére az Egyesült Államokból, Görögországból, Ciprusról és Bulgáriából érkeznek tűzoltók.

Részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és segítséget ígért Izraelnek Barack Obama amerikai elnök is.

Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán nem vagy alig esett eső, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez, bár a gyújtogatást sem zárják ki. Erre utal, hogy a rendőrségi szóvivő szerint több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak.

Ugyanakkor az izraeli média azt jelentette, elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki, és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését.
 

[popup][/popup]