Tarlós: “a hanuka nyolc napja a szabadság és az isteni csoda ünnepe”

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Tarlós István szerint Budapest nem az antiszemitizmus, hanem a rend fővárosa, amely nem tűr meg semmiféle hátrányos megkülönböztetést; ezt bizonyítja a hanuka mostani megünneplése is. A főpolgármester csütörtökön a fővárosi Nyugati téren beszélt erről, ahol meggyújtották a nyolcágú gyertyatartó második lángját.
 

 

Az eseményen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Weisz Péter, a KDNP Barankovics István Izraelita Műhely Egyesületének elnöke is.

Tarlós István az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület által tartott rendezvényen rámutatott arra: a magyarországi zsidóság szabadon élheti meg vallását, és közvetítheti az egész magyar társadalomnak a fény, a szabadság és a jövő reménységének üzenetét.

A Nyugati téren immár 13. alkalommal megtartott rendezvényen a főpolgármester azt mondta, a hanuka nyolc napja a szabadság és az isteni csoda ünnepe; a zsidóság mintegy kétezer éve sikerrel őrizte meg identitását, amikor a Makkabeusok kivívták azt a jogot, hogy a zsidó emberek saját vallási törvényeik szerint élhessenek.

Valenta László, a belügyi tárca kabinetfőnöke Pintér Sándor belügyminiszter képviseletében felszólalva kiemelte: a kormányzat mindent megtesz azért, hogy biztonságban élhessen minden zsidó és nem zsidó állampolgár az országban. “Ezt a feladatot mi legjobb tehetségünk szerint el fogjuk látni” – tette hozzá.

Oberlander Báruch, a Chábád Lubavics mozgalom vezetője arról szólt: a vallási életben mindig előre kell haladni egyénileg és közösségi szinten egyaránt. A vallási szertartáson áldást mondott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

A hanuka a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, ilyenkor a jeruzsálemi templomnak a szír-görög dúlás utáni, az időszámítás előtti 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. Örömünnep, a szabadság – a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe.

A 2004-ben alakult EMIH – az MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint – egy “új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a status quo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással”.

[popup][/popup]