Bazi nagy zsidó buli

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

A pesti zsidónegyed sorsára hívja fel a figyelmet a II. Negyed6Negyed7 Fesztivál (N6N7); a hanuka napjai alatt (december 1-8.) többek között külföldi és magyar zenei csillagok koncertjei és zsidó fogások várják a közönséget.
 

 

Civilek fogtak össze a Marom Budapest Egyesület és a JDC Hungary szervezésében, hogy felhívják a figyelmet a VI-VII. kerületben található régi zsidónegyed sorsára, jövőjére. A környékbeli szórakozóhelyeket, kávézókat, teázókat, galériákat és könyves műhelyeket felölelő fesztivál egyik célja, hogy bizonyítsa: létrejöhet politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon – tudatták az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.

A fesztiválon számos zenei irányzat képviselői fellépnek. Világkörüli turnéja egyik állomásaként érkezik a Wesselényi utcai Amerikai Alapítványi Iskola koncerttermébe a krakkói Bester Quartet; az együttes a klasszikus, a dzsessz és az avantgarde, valamint a kortárs kamarazene elemeit ötvözi virtuóz improvizatív elemekkel.

Sokáig állt hazája slágerlistáinak élén Karolina, aki a magyar és jemeni felmenőkkel is rendelkező DJ Sabbóval lép fel az N6N7-en. A jamaicai és az izraeli zene között hidat építő lemezlovas egy magyar-izraeli dj csatára is vállalkozik az Anker Klubban az Irie Maffia Sound Systemmel.

A fesztivál keretében, rendhagyó módon mutatja be legújabb kötetét Térey János: a Protokoll című verses regényt a TÁP színház, a HoppArt és a KOMA színészei olvassák fel teljes egészében december 3-án 11-től 20 óráig a Klauzál13 könyvesboltban.

Az N6N7 idén egy telefonra letölthető hangsétára is meghívja a fesztiválozókat: a TÁP színház művészeinek hangján a negyed 28 épületének történetét ismerheti meg a közönség. Az mp3-as formátumú hangfelvételek okostelefonokra helyben letölthetők lesznek, de a rendezvény honlapján is meghallgathatók.

Nem a régi zsidónegyedben, hanem Újlipótvárosban található, ezért +13 Filmfesztivál néven rendez urbanisztikai vetítéssorozatot a Kino mozi. A Szent István körúti mozi december 5-8. között 11 olyan filmmel és több olyan beszélgetéssel várja a közönséget, amelyek a városi aktivizmus, valamint a város és a közösség viszonyához kapcsolódnak.

“A Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében nemcsak érteni lehet a negyed problémáját, hanem tenni is lehet érte” – hívnak a szervezők minden érdeklődőt arra a Belső-Erzsébetváros jövőjéről szóló konferenciára, amelyen civil szervezetek (Kortárs Építészeti Központ, Óvás, Marom, Böske) mellett a VII. Kerületi Önkormányzat képviselői mondják el véleményüket a negyed jövőbeli építészeti arculatával és kulturális életével kapcsolatban.

A rendezvénysorozat nyolc napja alatt számos bár, étterem készít a zsidó konyhát jellemző, különleges ételeket, amelyeket fesztiválkártyával kedvezményesen lehet megkóstolni.
Az N6N7 részletes programjait az www.negyed6negyed7.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

[popup][/popup]