Hollandia visszaadott egy Brueghel-festményt a nácik által elüldözött tulajdonos örökösének

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hollandia ünnepélyes körülmények között átadott szerdán egy értékes festményt, ifj. Jan Brueghel (1601-1678) flamand barokk festő alkotását a nácik elől 70 esztendővel ezelőtt Kanadába menekült néhai zsidó tulajdonos örökösének.
 

2010. november 18./ Kultúra.hu

 
A Föld és a víz allegóriája című olajfestmény a kanadai Concordia Egyetem birtokába került, amelyet az egykori tulajdonos, Max Stern műkereskedő hagyatékának örököseként jelölt meg.
   
Stern 1937-ben kénytelen volt düsseldorfi galériáját bezárni, és a nácik arra kényszerítették, hogy áron alul adja el a tulajdonában lévő mintegy 400 értékes festményt. A műkereskedő ezután Nagy-Britannián keresztül Kanadába emigrált. Párizsban halt meg szívinfarktusban 1987-ben. Gyűjteményét a montreali Concordia Egyetemre és a jeruzsálemi Héber Egyetemre hagyta.
   
A Brueghel-képet, amely eddig a hollandiai Den Boschban, a Nordbrabants Museumban volt látható, decembertől a montreali Museum of Fine Arts-ban (Szépművészeti Múzeum) állítják ki.
   
A Föld és víz allegóriája Stern menekülése után homályos körülmények között Jan Dik holland műkereskedőhöz, a nácik közvetítőjéhez került, aki a hamburgi Kunsthallénak adta el. A második világháborút követően a szövetségesek elkobozták a festményt, és visszaadták Hollandiának.
  
Ifj. Jan Brueghel művei különösen értékesnek számítanak. A flamand művész képeiért az aukciókon az elmúlt években milliós összegeket fizettek. A Föld és a víz allegóriája, amely egy pikniket ábrázol egy réten, világos színeit és a részletek gazdagságát tekintve jellemző Brueghel festői stílusára. Ez már a nyolcadik kép az egykori Stern-gyűjteményből, amelyet a műkereskedő örököseinek visszajuttattak. A Concordia Egyetem szerint viszont az első olyan festmény, amelyet egy kormány adott vissza.

[popup][/popup]