Castro azt tanácsolja az iráni elnöknek, hogy hagyjon fel Izrael gyalázásával

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

The Atlantic című amerikai folyóirat meglepő interjút készített Kuba korábbi vezetőjével, a ma is igen befolyásos Fidel Castroval. Jeffrey Goldbergnek, a folyóirat munkatársának az idős politikus kijelentette: azt tanácsolja Mahmud Ahmadinezsád iráni elnöknek, hogy hagyjon fel a zsidók gyalázásával. 

Forrás: Globusz.net / The Atlantic / Ha’aretz

 

„A zsidókat olyan történelmi tapasztalatok sújtották, amelyek nem hasonlíthatók a mieinkhez – így Castro. – Semmi sincs, amivel a Holokauszt összehasonlítható lenne.”

Az öt órás interjúban a kubai politikus kijelentette: az irániaknak meg kell érteniük, hogy az antiszemitizmus milyen következményekkel jár, s hogy a szintén sok megpróbáltatást kiállt muszlimok szenvedése sem fogható a kétezer esztendeje üldözött zsidókéhoz. Nincs olyan dolgot, amiért a történelem során a zsidókat már ne hibáztatták volna, ilyesmivel egyetlen más nép, így a muszlimok sem találkoztak.

Az interjú megjelenése után a Ha’aretz megkérdezte Goldberget, mi állhat Castro meglepő közlése mögött. A The Atlantic munkatársa szerint Castro továbbra is partner akar maradni abban a játszmában, mely a Közel-Keleten folyik, így szabadulnia kell attól a benyomástól, hogy egyoldalú politikát folytatna.

Goldberg ugyanakkor úgy véli: Castro rájött, hogy korábban túl messze ment Izrael kritizálásával. Ezt próbálja most mindazzal ellensúlyozni, amit a Holokausztról mondott. Elvégre Ahmadinezsád egyik kedvenc témája az, hogy a Holokausztot mítosznak nevezze.

[popup][/popup]