Szili: politizálhatnak, de nem “pártpolitizálhatnak” az egyházak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szili Katalin szerint politizálhatnak az egyházak, mert az közösségi szerepvállalásuk része. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor nem tartja szerencsésnek azt, ha az egyházak pártpolitikai tevékenységet folytatnak. A házelnök a Vallás és társadalom című fórumon tartott előadást kedden, az óbudai Zsigmond Király Főiskolán az intézmény kutatóközpontja és a Civil Akadémia Alapítvány rendezésében.

  SziliKatalin_000.jpg  
  Dr. Szili Katalin  

Szili Katalin közölte azt is: olyan országban szeretne élni, ahol természetes, hogy ha valaki hívő, “attól még lehet baloldali politikus”. A szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a “közösségi léttel foglalkozás, az politikát jelent”.

Mint mondta az egyházak pártpolitizálását azért nem tartja jónak, mert “nem szerencsés két lelkiismereti kérdést egymással ütköztetni”.

Az Országgyűlés elnöke egyházi vezetők és a főiskola hallgatói előtt arról is beszélt: szükségesnek, “praktikusnak” tartja az állam és az egyházak közötti párbeszédet.

Csepregi András az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának a vezetője azt mondta, a házelnöktől hallott “formulát” azért tartja “elégtelennek”, mert a civil társadalom gyengesége miatt ma nincs olyan politikai tér, amelyet a pártpolitika ne határozna meg. Egy új baloldali egyházpolitikának ezzel szemben türelmes kell lennie – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott, el kell viselni azt, hogy az egyházi megnyilvánulások többnyire jobboldali szimpatizánsúak.

Kumin Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarának dékánja ezzel szemben azt mondta: “nem az a probléma, hogy a mai baloldal nem eléggé egyházbarát”, hanem az, hogy “nem eléggé baloldali”, és a segítő szerepet felvállaló egyházak nem találnak partnerre az államban.

Erdő Péter bíboros az egyház politikai szerepéről folytatott vita kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a “politizálás” ezerfélét jelenthet. Példaként említette, hogy az egyik megközelítés szerint az egyház “szükségképpen politizál”, “akár akar, akár nem”. Ha erkölcsi elveket hirdet, akkor az már nyilván a politikát is érinti – tette hozzá magyarázatul.

 

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]