Anglia: 2255 antiszemita incidenst jegyeztek föl tavaly

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

2021-ben drámaian megugrott az antiszemita incidensek száma, és ezt nagyrészt a tavaly májusi gázai háborút kísérő militáns palesztinpárti tüntetések táplálták – derül ki egy új brit új jelentéséből.

2021. május 22: palesztin párti tüntetés Londonban

A témáról a Tett és Védelem Alapítvány honlapja tudósít magyarul.

A brit zsidó közösség biztonsági szervezete, a Community Security Trust (CST) által közzétett “Antiszemita incidensek 2021-ben” című jelentésből kiderül, hogy tavaly 2255 antiszemita atrocitás történt Nagy-Britanniában – ez a szervezet által jelentett valaha legmagasabb szám, ami 24 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A CST 1984 óta készít éves jelentéseket a brit zsidókat érő antiszemitizmusról.

“Ez a rekordszám az Izrael és a palesztinok között tavaly kiéleződött konfliktusra adott zsidóellenes reakciók mennyiségének köszönhető. Májusban, amikor a konfliktus tetőzött, a CST az eddigi legmagasabb, 661 antiszemita incidenst regisztrált havonta” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés szerint a brit zsidók által tapasztalt antiszemitizmus legnagyobb részét az Izrael Állam iránti ellenségeskedés vezérli. “Nem túlzás azt állítani, hogy a 2021-es brit antiszemitizmust nagyrészt az izraeli–palesztin konfliktusra adott válaszok határozzák meg” – állapítja meg a CST.

Aggasztó eleme a felmérésnek, hogy az incidensek nagy része iskolákban történt, és mind zsidó tanárok, mind zsidó gyerekek ellen is irányult. “Amikor az izraeli– palesztin konfliktus fellángolt, a zsidó iskolások és az iskola tanárai különösen célpontjai voltak az antiszemitizmusnak” – áll a jelentésben. “2021-ben 41 antiszemita incidenst regisztráltak zsidó iskolákban, míg 2020-ban 19-et. További 42 incidens főként hazafelé tartó zsidó iskolásokat érintett, szemben a 2020-ban bejelentett 21 ilyen jellegű incidenssel”.

Rekordszámú incidenst regisztráltak a brit egyetemeken is, összesen 128-at, ami “az eddigi legmagasabb, campusokon egy év alatt regisztrált incidensek száma, és 191 százalékos növekedést jelent a 2020-ban bejelentett 44 ilyen jellegű incidenshez képest” – írja a CST.

Teljes cikk

Címkék:Anglia, antiszemita incidensek

[popup][/popup]