Zsidó Világkongresszus: Bronfman ejti Singert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Világkongresszus (ZSVK) köreiben megütközést keltett, hogy a szervezet elnöke, Edgar Bronfman teljesen váratlanul ­ egy telefonos körkapcsolás keretében – értesítette őket: Israel Singer korábbi főtitkár „már nem tartozik a WJC kötelékébe”.

  IsraelSinger.jpg  
  Israel Singer  

Singer, (eredeti „szakmája” szerint rabbi) harminc éven át a ZSVK második embere volt, és ez idő alatt az összes nagy kárpótlási megállapodás létrejöttében kulcsszerepet játszott. Ezek során több milliárd dollár kárpótlást harcoltak ki európai bankoktól, biztosítóktól és kormányoktól a Holokauszt túlélői számára. Közleményében Edgar Bronfman hangsúlyozta ugyan, hogy a WJC „roppant nagy hálával tartozik Israel Singernek”, de az azonnali elbocsájtás nagyon megromlott viszonyra utalt. A WJC Amerikán kívüli tagszervezetei tiltakoztak, az Európai Zsidó Kongresszus (EZSK) elnöke, Pierre Besnainou súlyos csalódásának adott hangot a telefonbeszélgetés után, és azt kérte a WJC elnökétől, hogy egy pénzügyi vizsgálat elindításán kívül más lépést ne tegyen. Ellenkező esetben az EZSK tagságának felfüggesztést helyezte kilátásba. Hasonló nyilatkozatot bocsájtott ki az izraeli tagozat is, hozzátéve, hogy a körkapcsolás idején hozzá sem tudtak szólni, mert mikrofonjaik nem működtek. Ugyanezt panaszolta Pierre Besnainou is.

  PierreBesnainou.jpg  
  Pierre Besnainou  

A méltatlankodókat Bronfman ezután levélben tájékoztatta, hogy Singer nem számolt el bizonyos, Izraelben felvett készpénzekkel. Ez már egyszer megtörtént Amerikában, „azt hittük, a dolog tisztázódott, de most ugyanaz történt Izraelben.”

Singerre akkor vetült először árnyék, amikor, pár évvel korábban, a ZSVK számlájáról 1.2 millió dollárt átutalt egy svájci bankszámlára. A pénzt visszautalta ugyan, de a lépésre később sem adott magyarázatot.

[popup][/popup]