22 halott, 70 sebesült – Netanjahu: “Izrael háborúban áll és győzni fog”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonkét halottja, hetven sebesültje van eddig a Hamasz terrorista támadásnak – jelentette a Magen David Adom izraeli mentőszolgálat. A nem sokkal későbbi hírek 545 sebesültről szólnak. A támadásról itt és itt írtunk.  Tömegek hagyták el otthonaikat a Gáza-övezetben a szombat reggel indult konfliktus miatt, mert Izrael is válaszolt: légicsapásokat mért a palesztinok lakta területre a Hamász támadásait követően. Egyiptom felvette a kapcsolatot a felekkel, hogy deeszkalálja a konfliktust.

Benjamin Netanjahu tévébeszédben fordult Izrael lakosságához

A Gázai övezetből lakosok százai menekültek el otthonukból, hogy az izraeli határtól távolabb keressenek menedéket. Az elvándorlás a tengerparti enklávéból Izraelre indított rakétatámadások sorozatát követte, ami tovább fokozta az amúgy is ingatag helyzetet a térségben. Többen az egyiptomi határ felé indultak el – számolt be az al-Arabiya tévécsatorna és az El-balád egyiptomi hírportál.

A beszámolók szerint palesztinok százai alapvető fontosságú tárgyakat és takarókat cipelve hagyták el otthonaikat, főként az övezet északkeleti részén. Robbanások hangja visszhangzott a Gázai övezet központjában, ami a konfliktus gyors terjedését mutatja. Izraeli légicsapások értek egy kórházat Gáza északi részén, ami egy ember életét követelte, két személy pedig megsérült.

Eközben továbbra is rakéták záporoztak Izrael városaira, ami széles körben félelmet keltett, és arra késztette a lakosokat, hogy az óvóhelyekre meneküljenek. A helyzet továbbra is feszült, mivel az izraeli kormány helyi idő szerint 17:00 órára tűzte ki a nemzetbiztosági kabinet ülését, jelezve a válság eszkalálódását.

A konfliktusra reagálva Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Kobi Sabtai izraeli rendőrfőnök magas szintű helyzetértékelésre hívta össze a fegyveres erők vezetőit és a hatóságokat. Megbeszéléseik kulcsfontosságúak a folyamatban lévő válságra adandó stratégiai válaszok megfogalmazásában.

Benjamin Netanjahu tévébeszédében úgy fogalmazott: Izrael háborúban áll, és győzni fog.

Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו on Twitter: “אנחנו במלחמה. pic.twitter.com/XNM3l7fEQH / Twitter”

אנחנו במלחמה. pic.twitter.com/XNM3l7fEQH

Az Egyesült Államok megszállt területeken lévő nagykövetsége szorosan figyelemmel kísérte a biztonsági helyzetet, hangsúlyozva alkalmazottai biztonságát, akik biztonságos helyeken kerestek menedéket.

A káosz közepette diplomáciai erőfeszítések folynak a válság de-eszkalálására. Az egyiptomi állam kapcsolatfelvételt kezdeményezett a palesztin és az izraeli fél között, azzal a céllal, hogy deeszkalálják a konfliktust és diplomáciai úton rendezzék a konfliktust. Kairó szerint az elkövetkező órák várhatóan kritikusak lesznek, mivel az érdekelt felek fáradhatatlanul dolgoznak a béke és a stabilitás helyreállításán a nyugtalan térségben.

Egyiptom azt is tervezi, hogy megnyitja határát a menekülők előtt. (MTI, Portfolio.hu, Times Of Israel)

[popup][/popup]