Bánkitó Fesztivál: A zsidóság megvallása

Írta: Bánkitó Fesztivál Blog - Rovat: Hírek - lapszemle

Kell-e és meg lehet-e akadályozni a magyarországi zsidóság teljes asszimilációját? Eltűnhet-e valóban a zsidóság kultúrája, hagyománya? Napra pontosan négy éve bukott el a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért nevű szervezet kezdeményezése, amely úgy látta, hogy igen, a zsidó kultúra eltűnhet, asszimilálódhat. A megoldást a szervezet abban látta, hogy a magyarországi zsidókat az Országgyűlés sorolja a kisebbségek közé. Akkor a sikerhez pár száz támogató aláírás hiányzott. A szervezet szóvivőjével, Deák Gáborral beszélgettünk.
 

 


– Négy éve nem történt semmi a kisebbségi létért való kezdeményezés ügyében. Oka fogyottá vált az ügy, vagy egyszerűen beláttad, nem lehet a többség szándékával szembemenni és feladtad?

– Feladni sosem adom fel, ha arról van szó, kilencven évesen is képviselni fogom az ügyet. Már az 1980-as népszámláláskor a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) vezetősége a sajtóban közzétette, hogy aki úgy érzi, vallja magát zsidó nemzetiségűnek. Már akkor több mint négyszázan vallották magukat zsidónak.

Négy éve mégsem jött össze az ezer aláírás, amely a kisebbségi nyilvántartáshoz szükséges.
– Mi akkor nagyon ortodox módon gyűjtöttük az aláírásokat. Mondhatnám hibát, hibára halmoztunk. Úgy gondolom, bőségesen többen vannak ezernél, akik a kisebbségi ügyet támogatnák, de mi csak például Budapesten osztottunk támogatói íveket. Ráadásul öt-hat ember vállalkozott erre a munkára, és közülük senki sem tudott ezzel „főállásban” foglalkozni.

Nem lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a zsidóság valóban nem akar kisebbséggé válni, és nem találta meggyőzőnek a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért szervezet érveit?
A teljes interjú itt olvasható!

 

[popup][/popup]