Bajba került Ifj. Hegedűs Lóránt a holokauszttagadó Irving miatt?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának vezetése nem tudott David Irving brit publicista, történész magyarországi látogatásáról, s ezért a zsinat vezetése vizsgálatot kért ifjabb Hegedűs Lóránt egyházi felettes hatóságaitól az ügy tisztázása érdekében.

Erről tájékoztatta a zsinat lelkészi és világi elnöke kedden az MTI-t. A zsinat vezetése “a lelkipásztor, illetve a gyülekezet közvetlen egyházi felettes hatóságait kivizsgálásra kérte, amelynek során tisztázni kell a történtek körülményeit, és az érintettek felelősségét” – írta Bölcskei Gusztáv püspök és Nagy Sándor főgondnok az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Mint olvasható, megdöbbenéssel értesültek Thomas Hennefeld, az osztrák református egyház főtanácsosának a médiában is közzétett levelében szereplő állításról, miszerint “David Irving, “Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója”, elítélt holokauszttagadó ifj. Hegedűs Lóránt jóvoltából magyar református egyházi fórumon tarthatott előadást”.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyházi fórumainkon szolgálatunk zsinórmértékével, az evangéliummal és történelmi felelősségünkkel szöges ellentétben álló antiszemita, rasszista eszmék megszólaljanak, illetve megbocsáthatatlannak tartjuk azt is, hogy akár csak felmerüljön ennek lehetősége” – áll a közleményben.

Nyomatékkal kijelentjük, hogy David Irving látogatásról vagy meghívásról a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségének nem volt tudomása” – írta Bölcskei Gusztáv püspök és Nagy Sándor.

 

irving_001.jpg

David Irving a hírhedt holokausztagdó

 
     

A brit publicista és történész, akit a holokauszt tagadása miatt Ausztriában három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, legújabb könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmából tartózkodott Magyarországon; Irvinget a Gede Testvérek Bt. hívta meg, a Gede Kiadó gondozásában jelent meg Nürnberg – Az utolsó csata című könyve, amely a nürnbergi perről szól.

David Irving – az MTI-hez eljuttatott meghívó szerint – könyvbemutatóját március 12-ére, az ifjabb Hegedűs Lóránt által vezetett, Szabadság téri református gyülekezet székhelyére, az altemplomban működő Szabó Dezső Színházba szervezték. A brit történész beszédet mondott március 15-én a MIÉP budapesti nagygyűlésén.

A széles körben vitatott munkásságú szerző 2003. október 23-án Jean-Marie Le Pen, a Francia Nemzeti Front elnöke és Csurka István, a MIÉP elnöke társaságában már mondott beszédet a Hősök terén, a párt nagygyűlésén.

 

(Forrás: Hírszerző, MTI)

[popup][/popup]