Judafest – Vircsaft fesztivál

Írta: Sajtóközlemény - Rovat: Hírek - lapszemle

2010. június 13-án vasárnap a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat részeként, immáron harmadszor rendezi meg a Vircsaft néven is ismert egész napos utcafesztivált. A hajdani zsidó negyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy utcában vásári hangulattal, zenével, tánccal, változatos gyerekprogramokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket 10 órától sötétedésig.
 

Áll a bál!

 

2010. június 2. / Sajtóközlemény

 

A Magyarországon egyedülálló rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet a látogatóknak. A Vircsaft fesztivál, ismertet, szórakoztat, játékosan oktat, és ezzel közelebb hozza Budapest és ezen belül a hetedik kerület zsidó és nem zsidó lakosait egymáshoz. A Judafest sorozat pozitív, nyitott, a lehetséges harmonikus együttélést mutatja be, nem a múlt eseményein, történésein rágódik újra meg újra. Reményeink szerint a változatos program minél több fővárosi lakost és turistát vonz majd.

A délelőtti óráktól egészen sötétedésig szerveznek programokat a Kazinczy utca Dob és Wesselényi utca közötti forgalomtól elzárt szakaszán.

A lezárt utcaszakaszon a zsidósághoz kapcsolódó kirakodóvásárt szerveznek. Lesz flódni, Hámán táska, zsidó tojás, judaika, ékszerek, Holt tengeri-kozmetikumok, kóser borok és pálinkák, könyvek, valamint zsidó képző és iparművészek alkotásai is. A vásár területén felállított standnál betekintést engednek a zsidó írásművészet rejtelmeibe is. Bemutatják a Tóra, mezüze illetve a házasság és válólevelek hagyományos írásmódját, illetve a hozzájuk kapcsolódó vallási szabályokat.

A gyerekszínpadon és környékén ismeretterjesztő és szórakoztató játékok, vetélkedők, zene és tánc várja a gyerekeket és szüleiket. Állati koncertet ad a Budapesti Kamaraszínház gyerekzenekara, fellép Viki, a mesetündér és Lui bűvész és illuzionista.

A nagyszínpadon közreműködik a Fortissimo fűvósegyüttes, a Z’mirim klezmeregyüttes, a Kudumba törzsi dobosok, és lesz Capoeira bemutató is.

A színpadok részletes programja a www.judafest.org weboldalon folyamatosan frissül!

Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) 1991-ben jött létre, a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) (www.jdc.org) magyarországi szervezeteként azzal a céllal, hogy hozzájáruljunk a zsidó identitás kialakításához és megtartásához; ezt a célt közvetlen és közvetett úton szolgáljuk.

Az Alapítvány 1998-óta kiemelten közhasznú szervezet, tevékenysége szerteágazó, a szociális szféra minden területére kiterjedő. 

Az Alapítvány kuratóriuma különböző szakmákat képviselő elismert emberekből áll, akik aktívan részt vettek a szervezet működési elveinek és stratégiájának kialakításában. 

Hatékony programjaink révén a figyelem és a gondoskodás ma már kiterjed valamennyi korosztályra, illetve sajátos csoportra, különböző hátrányokkal élő emberekre.

A munkánk nyitott, átlátható, természetes társadalmi közegben folyik, több szakmai szervezettel együttműködünk. Szolgáltatásainkkal elsősorban a nehéz helyzetben élő zsidó embereket támogatjuk. Szervezetünk politikamentes.
 

[popup][/popup]