Pro-kontra vélemények: Izrael vs. “segélyhajó”

Írta: blog.hu / Szlankó Bálint - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilván unalmas, hogy én mindig mindenről az ellenkezőjét mondom, de itt van néhány megfontolandó szempont a Gázába tartó segélyflotilla esetéről. Ezek szerint nem teljesen egyértelmű Izrael bűnössége.
 

Az izraeli lövöldözésről

 

 

1a. Hogy a rajtaütés nemzetközi vizeken történt, abból a szempontból irreleváns, hogy a nemzetközi jog elismeri és legitimnek tekinti a tengeri blokád intézményét fegyveres konfliktus esetén. A tengeri blokádot tudatosan megszegő civil vagy katonai hajóknak számítaniuk kell arra, hogy a blokádot fenntartó állam megpróbálja őket ebben megakadályozni, akár erővel is. A segélyflottila pontosan tudta, hogy mit csinál, hiszen előre kommunikálták, hogy a blokád áthágására készülnek, illetve többször is figyelmeztették őket, hogy forduljanak vissza. Ráadásul az izraeliek felajánlották, hogy a hajók izraeli kikötőben kössenek ki, ahonnan a szállítmányt szárazföldi úton eljuttathatták volna Gázába (persze miután az izraeliek átvizsgálták volna). Izrael jogi érveit a blokádról részletesen lásd itt. 

1b. Józan ésszel érthető, hogy az izraeliek idegesek a blokádot áthágni akaró hajók miatt. A Hamaszt, az Iszlám Dzsihádot és a többi gázai palesztin fegyveres szervezetet elsősorban kívülről látják el fegyverrel, és ezeknek a szállítmányoknak egy része tengeren keresztül érkezik. (A blog folytatódik, itt érhető el teljes terjedelmében!)
 

[popup][/popup]