Fegyveres “békeaktivisták”?

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli haditengerészet videója szerint a segélyszállító hajó utasai rátámadtak a fedélzetre érkező izraeli katonákra. A felvételen az látszik, hogy az első kommandósokat a túlerőben lévő aktivisták csövekkel, láncokkal verik, sőt az egyiket át is dobják a korláton. Az ENSZ ugyan elítélte a Mavi Marmara megtámadását, de Izrael jelezte, a többi hajót is fel fogják tartóztatni.
 

Vasrudakkal verték az első izraeli kommandósokat 

 

2010. június 1. / Index

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a gázai segélyflottilla elleni izraeli támadást. A testület tizenkét órán át tanácskozott zárt ajtók mögött a teendő intézkedésekről. A világszervezet állásfoglalása végül gyors, tárgyilagos, hiteles, illetve átlátható vizsgálatot követel az ügyben.valamint azt, hogy Izrael azonnal engedje szabadon a segélyflottilla hajóit és a fedélzetükön tartózkodó, őrizetbe vett utasokat.. A nyilatkozat jogilag nem kötelező érvényű, de a 15 tagú testület egyhangú jóváhagyásával született meg.

Izrael hétfőn katonai akciót intézett a Gázai övezet felé tartó segélyszállító flotilla ellen, az ütközetnek végül kilenc halálos áldozata lett. A zsidó állam szerint Gázában nincs humanitárius katasztrófa, ezért nincs szükség arra, hogy felségvizein keresztül külföldi hajók vigyenek segélyt a palesztinoknak.

Az izraeli haditengerészet többszöri sikertelen felszólítás után helikopterrel tett le kommandósokat a Mavi Marmara nevű hajóra. A kötélen leereszkedő katonákat azonban a hajó utasai nem fogadták tétlenül. A csapat első néhány tagját a túlerőben lévő hajósok azonnal verni kezdték.

Az izraeli hadsereg a youtubon [1] megjelent felvétele szerint az aktivisták egy csoportja fém rudakkal, láncokkal kezdte ütlegelni a hajóra ereszkedő katonákat. Az egyik, vélhetően súlyosan sérült kommandóst ki is dobták a fedélzetről. A videóhoz melléket szöveg szerint az egyik aktivista elvette az egyik izraeli katona pisztolyát, és azzal tüzet nyitott az többi érkezőre. Ekkor tört ki a tűzharc, amelyben végül a hajó személyzetének kilenc tagja áldozatul esett. Kiderült, hogy a hajón kitört lövöldözésben egy ausztál és egy brit állampolgár is megsérült.

A katonai forrásból kiszivárogtatott felvétel vélhetően szintén hivatalos forrásból származó magyarázó szövege az aktivistákat teszi felelőssé az összecsapás elfajulásáért. A szöveg szerint a kommandósokat váratlanul érte a fegyveres támadás, hiszen a segélyszállítmányt békés célú akcióként harangozták be a nemzetközi sajtóban.

A nemzetközi botrány ellenére Izrael bejelentette, készen áll arra, hogy feltartóztasson egy újabb hajót is, amely segélyszállítmánnyal a fedélzetén közeledik Gáza partjai felé. Az izraeli katonai rádióban név nélkül megszólaltatott izraeli hadnagy azt mondta, arra számítanak, hogy gond nélkül átveszik a hatalmat a hajó felett. A Mavi Marmarához hasonlóan a Szabad Gáza mozgalom tulajdonában álló MV Rachel Corrie nevű hajó várhatóan szerdán éri el a gázai vizeket.

Az izraeli hatóságok 480 palesztinbarát aktivistát tartanak fogva, akiket a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes hajókaraván elleni razzia során állítottak elő – jelentette kedden az izraeli állami rádió. Az elfogott aktivisták a dél-izraeli Asdod börtönében vannak, míg a hajókaraván 48 utasát a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre szállítják, hogy visszaküldjék őket országaikba. A rádió híradása szerint a flottilla 45 megsebesült – jobbára török állampolgárságú – utasát izraeli kórházakban ápolják.

[popup][/popup]