Aggódnak az amerikai zsidó képviselők

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai Kongresszus háromtucat zsidó demokrata képviselője kedden arra kérte Barack Obama elnököt, hogy nyilvánosan adjon hangot Izrael melletti elkötelezettségének, továbbá támogatásának jeléül látogasson el az országba – tudósított az AP francia hírügynökség. 

Forrás: Kitekintő

 

 

Az amerikai elnök maga hívta össze az 1 órás találkozót, miután a Kongresszus néhány tagja aggodalmát fejezte ki az adminisztráció zsidó állammal szembeni magatartását és álláspontját illetően. Obama hivatalba lépése óta először került sor ilyen találkozóra.

Az amerikai elnök és a zsidó kongresszusi képviselők közötti megbeszélésre kényes időszakban került sor, hiszen csak nemrég kezdődtek meg az amerikai közvetítéssel zajló palesztin-izraeli közvetett tárgyalások. Nem szabad elfelejteni továbbá az Egyesült Államok és Izrael közötti éles márciusi diplomáciai szóváltást sem, melyre azután került sor, hogy Joe Biden alelnök látogatásával egyidőben Izrael bejelentette: 1600 új lakóegység megépítését tervezi zsidók számára a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben.

Akkor az Obama-adminisztráció hevesen bírálta Izraelt az incidens miatt, egyesek szerint azonban az amerikai reakció túl erős és igazságtalan volt a zsidó állammal szemben. Steve Rothman republikánus képviselő elmondása szerint a találkozón résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a felek jobban is kezelhették volna a helyzet, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy katonai és hírszerzési együttműködési szempontból az Obama-kormányzat az eddigi legjobb amerikai adminisztráció Izrael számára.

Obama a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldásának elvét támogatja, amellyel a találkozón résztvevő képviselők többsége egyetértett, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az nem mehet Izrael biztonságának kárára, illetve az nem lehet egy az Egyesült Államok által a felekre erőltetett béke. Az amerikai elnök biztosította a csoportot arról, hogy nem áll szándékában egy amerikai terv ráerőltetése a felekre. Obama utoljára az elnökválasztási kampány keretében járt Izraelben.
 

[popup][/popup]