Titkos izraeli elemzés a palesztin kormánystratégiáról

Írta: Globusz,net - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli külügyminisztérium hírszerzési főosztálya bizalmas elemzést készített a Palesztin Hatóság politikai szándékairól, illetve arról a mozgástérről, amivel Mahmud Abbasz elnök rendelkezik. Az anyagot, melyet Avigdor Liebermann külügyminiszter a múlt héten terjesztette a kabinet elé, a Ha’aretz ismertette.

Forrás: Globusz,net / Ha’aretz

 

 

Az elemzés megállapítja: a palesztin vezetés jottányit sem mozdult el arról az álláspontról, melyet az előző kormányzat alatt tanúsított. Mint ismeretes, Ehud Olmert akkori miniszterelnök, Cipi Livni külügyminiszter, valamint Ehud Barak védelmi miniszter olyan javaslatot tett a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, ami az addigiakhoz képest a legmesszebbmenően figyelembe vette a palesztin elvárásokat. Ennek dacára a palesztin vezetés azt még csak válaszra sem méltatta.

Ramallah abban érdekelt – állapítja meg az elemzés –, hogy továbbra se szülessék megállapodás, illetve, hogy a tárgyalások ezután is közvetítőkön – azaz az Egyesült Államok közel-keleti főmegbízottján, George Mitchellen – keresztül folyjanak. Azzal, hogy Washington részese a tárgyalásoknak, Barack Obama elnököt nyomás alatt képesek tartani, s ezzel ébren tartani a feszültséget Amerika és Izrael között. Ez meggátolhatja a zsidó államot, hogy tovább vigye az izraeli építkezések bővítését a palesztinok által követelt területeken.

A palesztinoknak továbbra is az a szándékuk, hogy visszaszerezzék az 1967-ben – a hatnapos háborúban – elveszített valamennyi területet, Kelet-Jeruzsálemet pedig fővárosukká tegyék – írja az elemzés. Az egyetlen terület, melyen némi rugalmasság várható tőlük, az a közvetett tárgyalások folytatásának kitolása a jelenleg érvényes négy hónapon túlra is.
 

[popup][/popup]