2019-ben izraeli űrjármű landol a Holdon

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ezt jelentette be a projektet kivitelező SpaceIL vállalat kedden. A küldetéssel Izrael lesz a negyedik ország, mely holdraszállást hajt végre.

A holdra szállt űrjármű fantáziarajza

A SpaceIL űrjárművét az Egyesült Államokból egy Falcon 9 hordozórakéta fogja útnak indítani, amelyet az Elon Musk tulajdonában lévő Space Exploration Technologies Corporation vagyis a SpaceX épített.

A keddi sajtótájékoztatón a SpaceIL képviselői bejelentették, hogy a pilóta nélküli holdraszálló járművet novemberben a Egyesült Államokba szállítják, a kilövésre pedig december elején kerül majd sor.

A SpaceIL szerint a pilóta nélküli űrhajó február 13-án éri el a holdat és hajtja végre a holdraszállást.

A SpaceIL munkatársai sajtótájékoztatón mtatják be a holdjárművet (facebook)

Ha a küldetés sikeres lesz, Izrael lesz a negyedik ország, mely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon. A Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína 1966 óta hajt végre sima landolásokat pilóta nélküli járművekkel. Az Egyesült Államok marad továbbra is az egyetlen ország, amely embert küldött a Holdra hat sikeres landolással az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között. A program befejezése óta egyetlen embert szállító űrhajó sem hagyta el az alacsony Föld körüli pályát.

Küldetése során a pilóta nélküli SpaceIL jármű elhelyez egy izraeli zászlót a Holdon, mondta a SpaceIL vezérigazgatója, Dr. Ido Anteby.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Címkék:holdraszállás, Izrael

[popup][/popup]