Auschwitz: kirúgták az őrők vezetőjét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elbocsátották az auschwitzi múzeumból azt a biztonsági őrt, aki akkor vezette az éjszakai szolgálatot, amikor az előző hónapban ellopták az egykori náci haláltábor bejáratánál lévő fémfeliratot, közölte a lengyel PAP hírügynökség.
 

Kirúgták az auschwitzi őrök vezetőjét   

2010. január 21./ Index

 

“Megállapítottuk, hogy emberi mulasztás történt. Az incidens idején szolgálatban lévő biztonsági egység vezetőjét elbocsátottuk” – mondta a hírügynökségnek Jaroslaw Mensfelt, a múzeum szóvivője. Mint mondta, a vezető őr a lopás után túl sokáig várt, mielőtt értesítette volna a biztonsági szolgálat vezetőjét és a rendőrséget. Az akkor szolgálatban lévő két másik őr, akiket a lopás után szintén felfüggesztettek, mostanra visszatért a munkához.

A város egykori haláltáborának bejáratánál függő “Arbeit macht frei” felirat december 18-án tűnt el. Két nappal később találták meg az ország északi részén három részre vágva. Az ügyben öt lengyel férfit vett őrizetbe a rendőrség, a gyanú szerint a lopást egy svéd állampolgár rendelte meg, húszezer zlotyért (1,3 millió forint).

 

[popup][/popup]