Dacolnak az izraeli telepesek

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány engedélye nélkül is folytatni akarják az építkezéseket a megszállt területeken létesült zsidó településeken – erről határozott a Telepesek Tanácsa.

“Nem ezt vártuk el az utóbbi tíz év legjobb­oldalibb kormányától”   

 

2009. november 29. / Népszava Online / Yehuda Lahav

 

Árulással és „hátba támadással” vádolják a telepesek Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és azzal fenyegetőznek, hogy tüntető csoportokat küldenek azoknak a minisztereknek a háza elé, akik megszavazták az építkezések tíz hónapos „befagyasztását”.

„Nem ezt vártuk el az utóbbi tíz év legjobb­oldalibb kormányától”, mondta a telepesek egyik vezetője. Igaz, hogy eddig még egyetlen kormány sem hozott hivatalos és nyilvános határozatot az építkezések felfüggesztéséről. A határozat hatását azonban csökkenti, hogy nem vonatkozik Kelet-Jeruzsálemre – ami miatt a palesztinok nem tartják elégségesnek a béketárgyalások újraindítására; a telepeseket viszont a jeruzsálemi építkezések folytatása nem elégíti ki. Mindazonáltal, a „befagyasztás” elleni tiltakozások erejét csökkenti, hogy azt a kormányban több szélsőjobboldali miniszter is megszavazta – valószínűleg taktikai megfontolásokból.

A Hamász küldöttsége damaszkuszi megbeszéléseiről visszatért Gázába, de még nem adott a német közvetítőnek végleges választ, elfogadja-e a fogolycsere javasolt feltételeit. Hamász-vezetők egymással ellentétes nyilatkozatokat tettek: egyikük szerint a tárgyalások zátonyra futottak, egy másik viszont azt mondta, hogy előrehaladás történt, és a további fejlemények a jövő heti muszlim ünnep után várhatók. Izrae­li közvélemény-kutatási eredmények szerint a megkérdezettek 83 százaléka hajlandó „megfizetni a nagyon magas árat” az elhurcolt izraeli katona, Gilad Salit szabadon bocsátásáért.

 

[popup][/popup]