Megfenyegették a cseh kormányfőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jan Fischer és fia nyíltan vállalták, hogy zsidó vallásúak, ezért akarja őket megtámadni a White Justice nevű szélsőséges szervezet.
 

 

A cseh miniszterelnök családja is beletartozott abba a körbe, amelynek tagjait a nemzet ellenségének minősítette a White Justice (Fehér Igazságosság) elnevezésű csehországi szélsőséges szervezet, s erőszakos akciókat tervezett ellenük – írta a Právo című cseh baloldali napilap pénteken.

“Éppen ez volt az oka annak, hogy biztonsági intézkedéseket foganatosítottunk érdekükben” – közölte a lappal egy magas rangú rendőrségi vezető, aki nem óhajtotta megnevezni magát.

Jan Fischer és fia ugyanis nyíltan vállalták, hogy zsidó vallásúak. A cseh rendőrség a fenyegetésekre hivatkozva a kormányfő májusi hivatalba lépése után azonnal szigorú védelmet biztosított a családtagoknak.

Mozgolódik a White Justice

A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap csütörtökön azt írta, hogy a White Justice hosszabb ideje kiképzőtáborokat szervezett Dél-Csehországban, ahol a résztvevőket közelharcra, diverziós és gerillatevékenységre képezték ki. A táborokat a közelmúltban számolta fel a rendőrség.

A szervezet tagjai közül többen is azt állították, hogy a tervezett célpontok között elsősorban “magas beosztású zsidók” és vízerőművek szerepeltek.

A szélsőséges szervezetről néhány hónapja szivárogtak ki az első értesülések, amikor az interneten olyan videók jelentek meg, amelyeken katonaruhát viselő férfiak vívtak fegyverekkel és késekkel közelharcot. Később kiderült, hogy a táborokban volt hivatásos katonák adtak kiképzést az érdeklődőknek.

Egyre aktívabbak

“A társadalmi rend megváltoztatása volt a célunk. Nálunk demokrácia van, de mi jobboldali szélsőségeseknek tartjuk magunkat” – mondta a hatóságoknak Lukás Sedlácek hivatásos katona, aki a kiképzőtáborok egyik szervezője volt.
 
A prágai belügyminisztérium adatai szerint a szélsőjobboldali mozgalmakhoz mintegy 6-7 ezer személy tartozik, s az utóbbi években jelentősen megnövekedett az aktivitásuk, megpróbálnak belépni a politikába. Gyakoriak a romaellenes akcióik, fellépéseik az úgynevezett cigányterror ellen, különösen Észak-Csehországban.

 

[popup][/popup]