Nem lesz önálló palesztin állam?

Írta: Híradó.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Száeb Erekát főtárgyaló szerint Izrael nem tárgyal, hanem diktál, amihez Amerika asszisztál.
 

 

Lehet, hogy a palesztinoknak le kell mondaniuk a független állam céljáról, ha Izrael folytatja a zsidó telepek bővítését, és az Egyesült Államok nem állítja meg azt – mondta szerdán Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

Ideje lenne, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök “megmondja népének az igazat: a telepépítő tevékenység folytatódásával a kétállami megoldás már nem lehetséges opció” – jelentette ki a palesztin politikus.

Clintonnak nem sikerült az áttörés

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki közel-keleti körútja során szombaton izraeli és palesztin vezetőkkel találkozott, nem tudta elfogadtatni Abbásszal azt, hogy folytassák a tárgyalásokat Izraellel, és a zsidó telepek építkezéseinek kérdését a tárgyalások keretében oldják meg.

Erekát szerint Clinton – aki dicsérte és “példa nélkülinek” ítélte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ajánlatát a ciszjordániai telepeken folyó építkezések időleges korlátozására – csak további építkezések előtt nyitotta meg az ajtót a következő két évre.

Egy állam?

Mint mondta, a palesztinok előtt csak az az alternatíva maradt, hogy “figyelmüket ismét az egyállami megoldásra fordítják, amelyben egyenlőkként élhetnek együtt muzulmánok, keresztények és zsidók”.
 

Izrael elutasítja az izraeliek és palesztinok közös államának gondolatát, mert azt olyan demográfiai időzített bombának tekinti, amely kisebbséggé tenné a zsidókat az országban.

Erekát viszont úgy véli, Netanjahu koncepciója egy korlátozott szuverenitású palesztin államról és hajthatatlan álláspontja Jeruzsálem jövőjét illetően azt jelenti, hogy eleve diktálja a béketárgyalások feltételeit.

“Ez nem tárgyalás, hanem diktátum”

A palesztin főtárgyaló szerint Netanjahu azt mondta Abbásznak, hogy “Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa lesz, a menekültek ügye nem vitatható meg, államunkat demilitarizálják, el kell ismernünk a zsidó államot, nem lesz visszatérés az 1967-es határokhoz, és az égboltot továbbra is (Izrael) ellenőrzi”. “Ez diktátum és nem tárgyalás” – tette hozzá.

Erekát szerint a palesztinok a múltban “elkövették azt a hibát”, hogy belementek a tárgyalásokba Izraellel, miközben nem ragaszkodtak a telepépítések leállításához, és ezt a hibát még egyszer nem szabad elkövetniük.

A palesztin politikus szerint kétséges, hogy meg lehet-e tartani a január 24-re kiírt palesztin általános választásokat, mivel a Hamász radikális szervezet nem engedélyezi lebonyolításukat a Gázai övezetben. “Gáza nélkül nem lehet választás, mint ahogy palesztin állam sem lehet Gáza nélkül” – jelentette ki.

 

[popup][/popup]