Razzia-emlékközpont épül Újvidéken

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az 1942-es vérengzés áldozataira emlékeztek a rakparton.

Milan Đurić polgármester a Család emlékműnél (Fotó: Új Szó/ Ótos András)

Az újvidéki razzia 81. évfordulója alkalmából tegnap a Razzia áldozatai rakparton lévő Család szoborcsoport előtt tartott gyászszertartást az önkormányzat. Hagyományosan elsőként a polgármester, Milan Đurić szólt az emlékezőkhöz:

– Bizonyos dátumokon nem csupán történelmi ténysorokról emlékezünk meg, ezek a napok az élet nagy iskolájának tapasztalatait örökítik át ránk és mindazokra, akik utánunk érkeznek. Ezek közé a dátumok közé tartoznak e januári napok is, csendben állunk a hidegben, és borzongva emlékezünk azokra, akik 81 évvel ezelőtt itt életüket vesztették. Soha nem feledkezünk meg róluk. Önkormányzatként teljes erőbefektetéssel belevágunk egy emlékközpont létrehozásának a folyamatába, amely az 1942 januárjában lezajlott pogrom áldozatainak állít majd emléket. Az eljövendő nemzedékeket arra fogjuk megtanítani, hogy a bűncselekmények semmivel sem indokolhatók meg, és soha többé nem szabad megengedni semmi hasonlót! – ígérte Újvidék polgármestere – foglalta össze szavait az Új Szó.

– Felszólítok mindenkit a megszállók vérengzésének egységes elítélésére! Azt szeretném, ha továbbra is ápolnánk egységünket, és ha közösen küzdenénk, legyőznénk mindazt, ami esetleg megoszthat bennünket. Mutassuk meg, hogy az embereket erényeik alapján értékeljük, és nem annak alapján, hogy milyen neműek, vagy hogy melyik valláshoz, nemzethez tartoznak. Városunk a fiatalok városa, a kultúra városa, alapjaiban hordozza az ártatlan szerbek, zsidók, romák és mások vérét az. Újvidék mindannyiunk közös háza, együttértésben, szeretettel építjük körül olyan várfalakkal, amelyek megvédenek bennünket a gyűlölettől és az őrülettől. A 81 évvel ezelőtt kivégzettek miatti szomorúságon városunk soha nem fogja túltenni magát – véli a polgármester.

Az újvidéki önkormányzat képviselői mellett a megemlékezésen jelen volt a tartományi kormány és a tartományi képviselőház küldöttsége is, akárcsak a Szerb Katonaság, a zsidó község és a roma közösség tagjai, továbbá a magyarországi és az izraeli nagykövetségek diplomatái is.

A zsidó hitközség nevében Isak Asiel szerbiai főrabbi mondott gyászbeszédet, amelyben arról is szólt, hogy azok a zsidók ellen táplált félelmen és gyanakváson alapuló érzelmek, amelyek az emberiség fejlődése során gyakran megjelentek, teljesen alaptalanok. A jelenséget nemzetközi őrületnek minősítette.

Teljes cikk

[popup][/popup]