Megvan a zsidózó férfi! – Azt állítja, nem is zsidózott

Írta: HetiVálasz Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint mondja: csak egy kicsit törleszteni akart, és ez volt számára a legjobb alkalom. Mint azt tegnap megírtuk: szombat este felolvasóestet tartott Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház előző direktora, aki magyar költők és írók verseiből, novelláiból olvasott fel a nézők „rendelése” nyomán.
 

– Miután elmondtam egy Faludy-balladát, és a közönség megtapsolt, felállt egy úr a nézők közül, és megkérdezte: „Nincs itt egy magyar ember, aki elmondaná ezeket a szép verseket? Miért pont egy zsidó?” Azt is kiabálta: elege van már belőlem, börtönben akar látni. Megpróbáltam először békejobbot nyújtani neki, hogy üljünk le, beszéljük meg, de ezt ő nem fogadta el. Elmérgesedett a helyzet, és el kellett az illetőt küldeni. Egy bátor idősebb hölgy sietett a segítségemre, kikérte magának a közönség nevében az inzultust, és szinte elzavarta a férfit, akiről később többen azt mondták, hogy egykor ÁVÓ-s volt – mondta el a lapnak az igazgató.

Amikor visszatértem a pódiumra, a nézők megköszönték a bátorságomat, én pedig József Attila Ódájával folytattam az estet – mesélte Székhelyi József, aki azt is határozottan kijelentette: korábban sohasem találkozott az őt inzultáló férfival.

A Délmagyarország megtalálta a bekiabáló férfit: Csóka Károly állítja, hogy nem zsidózott az esten, csupán a Himnuszt elferdítő sorai miatt akarta Székhelyi Józsefet „egy kicsit megbüntetni”. A 78 éves szegedi férfi részletesen elmesélte, hogy szerinte mi történt szombaton.

A férfi azt mondja: nem tett antiszemita megjegyzést, hanem csak annyit fűzött hozzá: szeretné, ha „Székhelyi a bandájával eltűnne a sötét éjszakában”. A lap kérdésére, hogy mit ért „bandája” alatt, azt válaszolta, hogy az SZDSZ-t. Amely – fogalmazott – „kártékony, zsidó társaság”.

Kegyetlen felzúdulás lett erre – folytatta a történetet -, aztán jött aSzékhelyi, és nyújtotta a kezét. Elutasítottam, mire úgy üvöltött, mint egy dervis. Én egyre hátráltam. Mondtam, hogy még a kávémat sem fizettem ki, azt mondta, majd ő állja, én meg, hogy nem kell!

A kérdésre, hogy mi volt mindezzel a célja, Csóka Károly azt mondta, Székhelyi József meggyalázta a Himnuszt, ő pedig meg akarta mondani a véleményét, egy kicsit „törleszteni akart”. Amikor olvasta a Délmagyarországban, hogy a színművész irodalmi estet tart, úgy érezte, itt az alkalom.

Mint emlékezetes: Székhelyi József 2005-ben az SZDSZ országos küldöttgyűlésén, Szegeden szavalta el a Himnusz általa átköltött és Orbán Viktor gúnyolására kihegyezett változatát. Ebben úgy fogalmazott: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová”. Székhelyit heves támadások érték, és feljelentették nemzeti jelkép megsértése miatt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azonban megszüntette az eljárást.
 

[popup][/popup]