Egyre intoleránsabbak a törökök

Írta: Híradó.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A megfigyelők szerint folyamatosan emelkedik a nacionalizmus Törökországban. A törökök fele nem akarja, hogy ateista költözzön a szomszédjába, és abban sem hisz, hogy egy zsidó, vagy egy keresztény elég hűséges az államhoz – derül ki egy felmérésből, amit szerdán hoztak nyilvánosságra a helyi lapok. 
 

A Frekans közvéleménykutató cég májusban és júniusban kérdezte meg a törököket a más vallásúakról és az “idegenekkel” kapcsolatos érzéseikről.

Sokkoló eredmények

A felmérés szerint a törökök 57 százaléka nem nézné jó szemmel, ha egy ateista költözne a szomszédjába, míg 42 százalékuk zsidóval, 35 százalékuk pedig kereszténnyel nem tudna együtt élni. 18 százalék azok száma, akik senkit nem fogadnak el, aki külföldről érkezett.

Még szigorúbbak a törökök, ha az állami tisztségekről van szó. A főként muszlimok lakta Kis-Ázsia polgárainak fele kételkedik abban, hogy egy zsidó, egy görög vagy egy örmény lojális az államhoz, és még nagyobb azok tábora, akik szerint ezek a kisebbségek ne dolgozhassanak a titkosszolgálatnak, az igazságszolgáltatásnak, vagy a rendőrség, és a hadsereg kötelékében.

A törökök fele még a poitikai, önkormányzati, tudományos – és egészségügyi intézményekből is eltávolítaná a nem-muszlimokat.

Egyre erőteljesebb a nacionalizmus

A Törökországban élő kisebbségek jogait az 1923-as Lausanne-i Szerdődés garantálja, amely különleges védelmet biztosít a nem-muszlimoknak.

A Frekans megfigyelői szerint a nacionalizmus folyamatosan emelkedik Kis-Ázsiában, miközben az európai uniós tagságra pályázó országra állandó nyomás nehezedik, hogy szélesítse a kisebbségek jogait.

 

[popup][/popup]