A kőbányai zsidóság története képekben a második világháború éveiből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Auschwitz album: rólunk, nekünk, nélkülük… címmel 16 tablóból álló, részben helytörténeti, a kőbányai zsidóság Auschwitz előtti életét bemutató kiállítás nyílit szerdán délután a Pataky Művelődési Központban.
 

 

 
Buzás Kálmán, a művelődési központ igazgatóhelyettese, a városrész helytörténeti kutatója és Szántó Judit, a Zrínyi Gimnázium történelemtanára gyűjtötte össze a kiállítás anyagát. Az indítótabló a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban őrzött Auschwitz Album reprint változata, amely a Jakab gyerekek történetével kezdődik, s a túloldala a kőbányai zsidóság sorsával foglalkozik.
 
Egy hatalmas, 3×2 méteres óriástablón rengeteg fotó és dokumentum látható, olyan anyag, amely az élettel foglalkozik elsősorban. Ez azt jelenti, hogy számtalan képen láthatók a háború előtti békés mindennapok, óvodai csoport, zsidó esküvők a zsinagógában és előtte, majd fokozatosan jön az árnyék: a menlevelek, a kirekesztés dokumentumai. A tablósor alatt mintegy 50 méter fekete bársony fut végig a földön.
  
Buzás Kálmán szórólapot is készített a tárlathoz. Ezen magyar és angol nyelven olvasható, hogy Kőbányán 1944-ben mintegy ötezer zsidó élt 1200 családban. A holokauszt után szinte alig maradt zsidó család a városrészben, a zsinagóga is elnéptelenedett.
 
Szántó Judit tanár, a kiállítás másik gazdája arról beszélt, hogy az utcán járva szólította meg az embereket, hogy összegyűjtse a tárlat anyagát. Tanítványai is egy tanéven keresztül gyűjtögettek, az internetet böngészték.
  
A gimnázium honlapján lehet regisztrálni a csoportoknak a kiállítás megtekintésére. Egyik fölhívásukra 105 fiatal jelentkezett tárlatvezetőnek. A Holokauszt Emlékközpont munkatársa képezte ki a gyerekeket. Naponta felváltva hat-hat diák vezeti majd a diákcsoportokat a kiállítás zárásáig, október 16-ig.
  
A szerdai kiállításnyitón Arató Gergely, az oktatási és kulturális minisztérium oktatási szakállamtitkára mondott köszöntőt.

[popup][/popup]