Izrael győzelmet hirdetett New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Avigdor Liberman külügyminiszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök is Izrael győzelmeként állítja be azt, hogy a keddi háromoldalú csúcson Washington már nem követelte a zsidó telepbővítések befagyasztását.
 

 

Izrael győzelmének nevezte Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán egy rádióinterjúban azt, hogy előző nap New Yorkban háromoldalú találkozót tartottak az amerikai elnök, az izraeli kormányfő és a palesztin elnök részvételével.

A tárcavezető arra utalt, hogy a találkozó létrejött, többé kevésbe annak ellenéreIzrael elutasította azt a követelést, hogy fagyassza be a ciszjordániai zsidó telepek bővítését.

Az izraeli kormány “megtartotta a választóknak tett ígéretét”, és bebizonyította, hogy nem kell feltétlenül “megadni magunkat vagy meghátrálnunk” – jelentette ki Liberman az izraeli közszolgálati rádióban. Izrael csak azt vállalta, hogy átmenetileg visszafogja az építkezések ütemét.

Barack Obama amerikai elnök nem ismételte meg a telepbővítés befagyasztására vonatkozó követelést a keddi New York-i egyeztetésen; a palesztinok fájlalják, hogy ez nem történt meg. A palesztin álláspont szerint nem folytatódhatnak a béketárgyalások, amíg Izrael nem állítja le az építkezéseket a ciszjordániai zsidó telepeken.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elégedett, mert felülkerekedett az általa támogatott álláspont, hogy előfeltételek nélkül kezdjék újra a párbeszédet – közölte Nir Hefec szóvivő. Hozzátette: az izraeli miniszterelnök azt is sikerként könyveli el, hogy a megbeszélésen az amerikai elnök nem a telepbővítések “befagyasztásáról” beszélt, hanem csak a “korlátozásukról”. “Befagyasztani vagy korlátozni, nem ugyanaz” – mondta Netanjahu a Jediót Ahronót című izraeli újságnak adott interjúban.
 

[popup][/popup]