Rasszista támadás egy orosz zsinagóga és egy rendőr ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára és egy rendőr házára Habarovszkban.
 

 

A távol-keleti orosz város hatóságainak hétfői közleménye szerint a támadók szkinhedek voltak. Az ügyben 7 fiatalt tartóztattak le. A gyújtogatásban senki nem sérült meg. Oroszországban az emberi jogi szervezetek szerint egyre több a rasszista támadás, amelyek áldozatai főként ázsiai származású emberek.

A zsinagógát ért támadás szombatról vasárnapra virradó éjszaka történt az Amur partján fekvő Habarovszkban. A gyújtogatást a pénteken kezdődő Zsidó Újév ünnepe, a Rosh Hashanah elé időzítették.

“A nacionalisták két csoportban támadtak. Az egyik csoport tagjai üvegekbe töltött gyúlékony anyagot dobtak a zsinagógára, míg a társaik egy rendőr házára hajítottak Molotov-koktélokat” – olvasható a hatósági közleményben. Az írás szerint a zsinagóga ellen elkövetett támadásnál egy olyan termet gyújtottak fel, ahol gyerekeket tanítanak. Mivel a Molotov-koktélokat éjszaka dobták, az épületben senki nem sérült meg. A megtámadott rendőr sem sebesült meg a házára dobott gyújtóbombáktól. A férfi egyébként rasszista ügyek felderítésén dolgozik.

A gyújtogatások ügyében összesen hét fiatalt, 15 és 23 éves kor közötti bőrfejűeket tartóztattak le. A hatósági közlemény szerint, ha a bíróság elítéli őket, akár 5 éves börtönbüntetésre is számíthatnak.

Emberi jogi szervezetek szerint Oroszországban súlyos problémát jelent a gyűlöletből elkövetett erőszak. A támadásoknak a zsidókon kívül a leginkább a nem szlávul beszélő kaukázusi, illetve ázsiai származású emberek az áldozatai.
 

[popup][/popup]