Bencze: Már a következő romagyilkosságokat tervezték

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bencze József országos rendőr-főkapitány szombaton reggel úgy nyilatkozott, hogy a romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség. A rendőrségnek cáfolhatatlan bizonyítékai vannak, mondta a főkapitány.

 

“Felelősséggel kijelenthetem, hogy megalapozottan gyanúsítható személyeket vettek őrizetbe a rendőrök” – mondta Bencze József a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában a pénteki bejelentéssel kapcsolatban, ami szerint a rendőrség elfogta a romák elleni támadásokkal megalapozottan gyanúsítható embereket. Az országos rendőr-főkapitány beszámolt arról, hogy 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, amelyek cáfolhatatlanok, és ezzel megfejtették az ügyet. “A mestermunka, a bizonyítás azonban most következik” – tette hozzá. “A bíróság vasárnap dönt a négy ember előzetes letartóztatásba vételéről” – mondta.

A főkapitány azt is elárulta, hogy a elfogottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csaptak le rájuk. A gyanúsítotti kör a későbbiekben még tovább szélesedhet Bencze József szerint, majd megismételte, hogy visszavonta a 100 millió forint nyomra vezetői díjat. Bencze József közölte, hogy fokozott ellenőrzést rendelt el a romák lakta településeken, az eddigi rendőri jelenlétet fenntartják. Bencze József ismét óvott az önbíráskodástól.

Mivel a rendőrség nem szólította fel a üzemeltetőt, hogy függessze fel a nyitva tartást, ismét megnyitják a nagyközönségnek szombat este azt a két debreceni belvárosi klubot, ahol csütörtök éjjel elfogták a roma-gyilkosságok gyanúsítottjait. Barabás Zoltán, a vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozó tájékoztatása szerint munkatársai végig a helyszínen voltak a péntek délután befejezett helyszíni szemle idején, ezért most pihennek, utána takarítanak, és este 6-7 óra között nyitják meg a Perényi 1. sörözőt és a fölötte lévő Karaoke bárt.

A rendőrségi akció során két biztonsági őrt – a debreceni K. Istvánt és testvérét – a Perényi 1.-ből, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a Karaoke bárból vitték el, az ötödik gyanúsítottat pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából állították elő. A Perényi utcai szórakozóhelyről előállítottak, majd kihallgatása után el is engedtek egy hatodik embert is: F. Éva rendezvényszervezőként dolgozott a klubban, ő feltehetően tanúként szerepel majd a későbbiekben az ügyben.

Barabás Zoltán vállalkozó elmondta: a biztonsági őrök alkalmi munkavállalói könyvvel, hétvégéken dolgoztak a vendéglátóhelyeken, amikor azok hajnalig vannak nyitva. Szerinte mindkét szórakozóhely nyugodt helynek számít, soha semmilyen rendbontás nem volt náluk, ez egyfajta biztonságot is adhatott az ott dolgozóknak.

A biztonsági őröket nem ismerte igazán Barabás, velük csak akkor találkozott, amikor néha benézett, hogy rendben mennek-e a dolgok. A vállalkozó szerint a kidobóemberek tisztességesen dolgoztak, panasz nem volt rájuk, a vendégek jól ismerték őket, adott esetben bizalommal fordultak hozzájuk.

A támadásokban érintett települések roma vezetői szerint vegyes érzelmekkel fogadják a lakosok az őrizetbe vétel hírét, ugyanis attól tartanak, nem sikerült az összes elkövetőt elfogni, vagy a támadásoknak lehet folytatása.

Balogh Mihály, a tiszalöki cigány önkormányzat elnöke az MTI-nek azt mondta: alapjában örülnek, hogy elfogták a gyilkosokat, de attól tartanak, a most őrizetbe vett férfiaknak bűntársai is lehetnek, esetleg két banda követhete el a támadásokat, ezért mint mondta, még egy ideig éjjelente tovább folytatják a járőrözéseket, mert attól is félnek, “lehetnek követők”.

Keleti arcvonal

A Bors úgy értesült, hogy a romagyilkosságok gyanújával elfogottak között vannak olyanok is, akik a 90-es években részt vettek a debreceni zsinagóga frigyszekrényének felgyújtásában, és a kopasz, kigyúrt férfiak a Szálasi Ferenc rohamcsapatáról elnevezett Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség nevű szervezet tagjai. A sajtóhírek szerint horogkeresztes tetoválása van két gyanúsítottnak is.

A gyanúsítottakat a fővárosi Aradi utcába, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyiségeibe vitték kihallgatásra. Egyikük, Cs. István, védője szerint ügyfele nem vett részt a gyilkosságokban, ő csak kishal ebben az ügyben. Egy másik gyanúsítottról azt állítja ügyvédje, hogy azért került a rendőrség látókörébe, mert “magyarkodott”, ha azonban kiderül, hogy tevőlegesen része volt a gyilkosságokban, nem vállalja tovább védelmét.

A Bors meg nem erősített információi szerint a rendőrség a Perényi 1-ben egy fal mögé rejtve találta meg a fegyvereket. A Blikk úgy tudja [3], hogy az egyik gyanúsított Egyetem sugárúti lakásán megtalálták a következő merénylet akciótervét, térképekkel. A rendőrök a házkutatások során fegyvereket is lefoglaltak, valamint egy fekete Jeepet – ennek gumiabroncsát a szakértők a gyilkosságok helyszínein rögzített abroncslenyomatokkal is összehasonlítják.
 

[popup][/popup]