A rasszista indíték a prioritás: Elfogták a romák elleni támadások gyanúsítottjait

Írta: Index  - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzeti Nyomozó Iroda hajnalban a terrorelhárító szolgálat segítségével Debrecenben elfogott öt embert, a gyanú szerint a tavaly óta folyó romák elleni támadások elkövetőit. A régóta megfigyelt gyanúsítottak nem romák, és terhelő bizonyítékokat találtak náluk.
 

 

Négy embert őrizetbe vett a rendőrség azok közül, akik megalapozottan gyanúsíthatók a romák elleni gyilkosságok elkövetésével – jelentette be Bencze József országos rendőr-főkapitány pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján. A gyanúsítottakat csütörtök hajnalban fogtak el egy debreceni szórakozóhelyen.

28-42 év közötti hajdú-bihari, debreceni férfiakról van szó, de ennél többet a főkapitány nem mondott a gyanúsítottakról, és magáról a rajtaütésről sem. Azt sem árulta el, hogy milyen bizonyítékokat találtak a csütörtöki akcióban és a házkutatások során, csak annyit mondott, hogy azok, a bűncselekmények helyszínén talált bizonyítékokkal együtt megalapozzák a gyanút.

Bencze bejelentette azt is, hogy bár nagyon sok bejelentés érkezett a rendőrség, nem ezek alapján találtak rá a csoportra, így visszavonta a 100 milliós nyomravezetői jutalmat.

“Ebben a nagyon bonyolult és nagyon súlyos ügyben a nyomozás érdekei nem sérülhetnek, kérem, ne is kezdejenek el találgatni” – mondta Bencze. Bővebb információt majd az előzetes letartóztatás elrendelése után, várhatóan még a hét végén közölnek majd.

4,5 millió hívást ellenőríztek

A Népszabadság megyei tudósítójának információi szerint a nyomozás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a rendőrség ellenőrizte a gyilkosságok idején a mobiltelefon-forgalmat. Bencze a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a nyomozás során 4,5 millió hívást ellenőriztek, de átnéztek 800 órányi térfigyelő kamerával rögzített felvételt és vizsgálták az autópályákkal kapcsolatos információkat is.

A főkapitány megköszönte az egy évig tartó nyomozás során tapasztalt bizalmat és türelmet, megjegyezve, hogy ez a politika döntő többségére is vonatkozik. Benczének még pénteken gratulált az államfő, a miniszterelnök és a rendészeti miniszter is.

A rasszista indíték a prioritás

Egyetlen egy, az indítékot firtató kérdésre válaszolt csak Bencze, erre sem részletesen. Szerinte a gyilkosságok motivációjánál a rasszista indíték a prioritás, ám erről véglegesen csak akkor tud nyilatkozni, ha kihallgatták a gyanúsítottakat és ellenőrizték az életvitelüket is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI-nek pénteken kora délután már megerősítette, hogy elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak (közülük délutánig négyet vettek őrizetbe). Bartha László az NNI szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat, nem roma származású férfit csütörtök éjjel, közülük öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.
Bővebb tájékoztatást egyelőre nem adott a rendőrség a nyomozásról

Az Index rendőrségközeli forrásokból úgy tudja, a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. Jelenleg kommandósok biztosítják kihallgatásukat. A hvg.hu híre szerint egyelőre nem tettek vallomást.

Náci jelképek, kopaszok

A gyanúsítottakat a Perényi utca 1-ben üzemelő Perényi1. (korábban Orange Music Club) nevű zenés szórakozóhelyen kapták el igazolás során. A Népszabadság azt írja, állítólag az egyik üzemeltető/kidobó, a 36 éves K. István a gyanúsítottak közt van, de a tulajdonos tagadja, hogy az ott dolgozókat letartóztatták volna. Olvasónk szerint – aki szemtanúja volt az igazoltatásnak – kidobókat is elvittek, akik kopaszok voltak, tele náci jelképekkel, egyikükön “anti-antiracism” pulcsit látott. A géppisztolyos kommandósok mindenkit leparancsoltak a földre, végül három embert vittek el, úgy hogy zsákot húztak a fejükre.

A Perényi 1. söröző a debreceni cégbíróság épületének pincéjében működik. Üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.

Az APEH alkalmazásában a működtető

A szórakozóhelyen információink szerint engedély és szakképzés nélküli amatőr kidobók látták el a helyiség védelmét. A Perényi1 korábban Orange Music Club nével működött és biztonságáról az egyik ismert debreceni örző-védő cég, a Bástya Security gondoskodott, de a tulajdonosváltással a szerződésüket felbontották. 2009 januárja óta Barabás Zoltán vállalkozó, a debreceni vendéglátós élet ismert figurája (számos városi rendezvényen, banketten is az ő cége látta el a catering feladatokat és az ő cége üzemelteti a büféket a Főnix csarnokban is) bérli a helyiséget, amit Ny. Éva működtet, és vélhetően az ő feladata volt megszervezni a portásoknak vagy kidobóembereknek is csúfolt örző-védők munkáját, akik információink szerint a a Debreceni VSC szurkolótáborának tagjaiból kerültek ki. A “Nyafi” becenéven ismert hölgy, aki informátorunk szerint az APEH alkalmazásában áll, személyes ismeretsége révén szervezte be az engedéllyel nem, megfelelő testalkattal viszont bőven rendelkező szurkolókat, akikhez odacsapódtak barátaik is, a közeli Kövér egér néven ismert kocsmából, ami a Loki B-közép törzshelyének számít – talán ezért terjedhetett el az a hír, hogy a Perényi1 az a kocsma, ahol a kemény mag tagjai össze szoktak gyűlni.

Külön ügyek

Korábbi értesülések az elfogást összefüggésbe hozták a Szabolcs-Szatmár megyei Nyírpilisen csütörtök éjjel történt lövöldözéssel, amikor sörétes puskával valaki rálőtt a járőröző romák Polgárőrség feliratú autójára, de az Index információja szerint nem találták meg, ki lőtt. Bélteki Gyula, Nyírpilis polgármestere az Indexnek azt nyilatkozta, szerinte két külön ügyről van szó, a sorozatgyilkossággal gyanúsítottakat nem Nyírpilisen, hanem Debrecenben fogták el. Ezt a megyei rendőrszóvivő is megerősítette.

A Népszabadság információi szerint egy debreceni söröző üzemeltetője és testvére, valamint a helyhez kötődő társaik állnak a sorozatgyilkosság mögött. A nyomozók egy ideje már megfigyelték őket, a helyszínen fegyvereket és térképeket foglaltak le. A jelenleg folyó DNS-vizsgálat adhat végső választ, hogy az elfogott férfiak követték-e el valóban a gyilkosságokat.

A rendőrség szerint a kislétai gyilkosság több részlete is beilleszkedett a romák sérelmére elkövetett támadássorozatba. Az ügyet ezért a Nemzeti Nyomozóiroda vette át, így összesen már kilenc bűncselekmény ügyében nyomoznak. Az NNI korábban arra utaló nyomokat talált, hogy a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban, Nagycsécsen, Tiszalökön, Kislétán és Tatárszentgyörgyön elkövetett támadások tettesei ugyanahhoz az elkövetői körhöz tartoznak.

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A NNI múlt héten arról tájékoztatta a sajtót, hogy kezd kirajzolódni az elkövetők profilja, és a nyomozás adatai szerint a cigányok elleni támadásokat „változó összetételben” követték el, a csoport legfeljebb négyfős lehetett, de ez az első emberölés után megváltozott. Az egyik elkövető kiválóan kezeli a lőfegyvereket, magabiztos, határozott, a bűncselekményekre alaposan felkészül.

A legutóbbi kislétai gyilkosság után a rendőrség százmillió forintra emelte a nyomravezetői díjat, és ingyen hívható zöld számot hozott létre a bejelentések fogadására.

[popup][/popup]