Képtelen követelés: egész Jeruzsálemet akarja Abbasz

Írta: Atv - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő lebombázott egy, a Gázai övezet és Egyiptom között húzódó csempészalagutat, válaszul az őt ért palesztin rakétatámadásokra.
 

 

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az alagúton megalapozott gyanújuk szerint robbanószereket és fegyvereket csempésztek be a palesztin területekre. A Gázai övezet part menti részéről vasárnap két aknavetőt is kilőttek az Izraeli területek irányában, de azok még a palesztin részen becsapódtak, az egyik töltet egy palesztin kórház közelében. A szemtanúk és a hatóságok szerint sem a palesztin rakétatámadásoknak, sem az izraeli válaszcsapásnak nincsenek halálos áldozatai.

A hétvégén az izraeli kabinet kormányülést, a palesztin Fatah pedig kongresszust tartott. Mindkét értekezleten döntő jelentőségű kijelentések hangzottak el.

A Fatah palesztin mozgalom kongresszusán egyhangúlag újraválasztott Abbasz elnök azt mondta, hogy a palesztin földet fel kell szabadítani, és Jeruzsálem fővárossal ki kell kiáltani a palesztin államot. A közgyűlésen elfogadott nyilatkozat szerint „A Fatah egészen addig fog feláldozni palesztinokat, amíg Jeruzsálemet meg nem tisztítják a zsidó telepektől és telepesektől”.

Benjamin Netanjahu a palesztin oldal kijelentéseire reagálva elmondta: Izrael nem fogja még egyszer elkövetni a gázai kivonulás hibáját. Az ugyanis sem békét, sem biztonságot nem hozott. Gáza csak iráni befolyás alá került azzal, hogy a Hamasz az övezetben erőszakkal átvette a hatalmat a Fatahtól.
 

[popup][/popup]