Kislétai gyilkosság: emberi jogi fórumokhoz fordult egy európai romaszervezet

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ezek a tettek az 1930-as évek elejének náci és fasiszta időszakára emlékeztetnek, amikor romákat és zsidókat tettek ki olyan diszkriminációnak és üldöztetésnek, ami végül ártatlan emberek millióinak kiirtásához vezetett – mondta Rudko Kawczynski.
 

 Az Európa Tanács főtitkárához, az ENSZ emberi jogi főbiztosához, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, valamint az Európai Parlamenthez fordult levélben az Európai Romák és Úton Lévők Fórumának (ERTF) elnöke, állásfoglalásukat kérve a romák ellen elkövetett kislétai gyilkos támadás nyomán.
  
Rudko Kawczynski a levélben felhívta a figyelmet arra, hogy e gyilkosság csak a legutóbbi volt az ilyen magyarországi cselekmények sorában.
  
“Ezek a tettek az 1930-as évek elejének náci és fasiszta időszakára emlékeztetnek, amikor romákat és zsidókat tettek ki olyan diszkriminációnak és üldöztetésnek, ami végül ártatlan emberek millióinak kiirtásához vezetett. Ez most súlyosan fenyegeti az európaiak jövőjét, a demokráciát és a jogállamiságot” – állapította meg Kawczynski.
  
Az említett intézményekhez küldött levelében az európai romaszervezeti vezető felszólította a magyar hatóságokat, hogy sürgősen tegyenek meg minden szükséges intézkedést a romaellenes pogromok megállítása érdekében, szavatolják a magyarországi romák életének biztonságát.
  
“Úgy gondoljuk, hogy olyan nemzetközi intézményeknek, mint amilyen az Európai Bizottság, az Európa Tanács, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ, szintén állást kell foglalniuk, el kell ítélniük ezeket az embertelen és elfogadhatatlan cselekményeket, és sürgetniük kell a magyar hatóságokat, hogy azonosítsák az elkövetőket, járjanak el velük szemben” – áll a levélben.
  
Kawczynski megjegyezte, hogy az általa vezetett szervezet szoros figyelemmel kíséri a magyarországi erőszakos támadásokat, a rendőrségi brutalitást és jogsértéseket, valamint a gyűlöletbeszédet. Hozzátette, hogy ezek miatt már több száz, életét féltő roma volt kénytelen elmenekülni.
  
Az Európai Romák és Úton Lévők Fórumát partnerségi viszony fűzi a strasbourgi székhelyű Európa Tanácshoz. Európa legnagyobb roma ernyőszerveződése az Európa Tanács legtöbb tagállamából mintegy 1500 roma szervezetet, valamint számos nemzetközi roma NGO-t – nem kormányzati szervezetet – fog össze.

 

[popup][/popup]