Ha a szaúdiak elismernék Izraelt…

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

“Látványos gesztust” kért Szaúd-Arábiától Izrael felé több mint 200 amerikai képviselő. Rijád skizofréniával vádolja a zsidó államot.
 

 

Egy Abdallah szaúd-arábiai uralkodónak írt levélben 200 amerikai képviselő csalódottnak mondta magát, hogy az arab állam nem mutatott nyitási készséget Izrael felé. A republikánus és demokrata törvényhozók kérték a királyt: tegyen látványos gesztust Izrael irányában, ezzel segítve, hogy a Közel-Keleten a béke új korszaka kezdődjön.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter már július közepén sürgette az arab országokat, hogy tegyenek gesztusokat Izraellel való kapcsolatuk normalizálására.

A Washingtonban tárgyaló Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter pénteken közvetve elutasította ezt a felvetést, mondván: nem az a kérdés, hogy az arabok mit tudnak javasolni, hanem az, hogy Izrael mivel válaszol az arab béketervre. Ez utóbbit 2002-ben terjesztette elő Szaúd-Arábia: a terv felszólítja az összes arab országot a teljes körű diplomáciai kapcsolatok megteremtésére Izraellel, ha az kivonul az 1967 óta megszállt összes területről és létrejön a palesztin állam.

Szaúd el-Fejszál egyébként a Clintonnal folytatott megbeszélését “őszintének, tisztességesnek és nyíltnak” mondta, márpedig – mint megfigyelők rámutatnak – a diplomáciai szótárakban az “őszinte” jelző gyakran nézeteltérésekre utal.

A szaúdi nyitás lehetőségét Rijád a Ciszjordániában zajló izraeli telepbővítésekre hivatkozva veti el. – Izraelen valamiféle skizofrén politika uralkodott el. Egyrészt mindenki a békéről és a békéhez fűződő közös érdekről beszél. Másfelől viszont döntéseikkel éppen az ilyesfajta szólamok ellen foglalnak állást – szögezte le Oszama Nugali külügyi szóvivő, példaként idézve azokat az “egyoldalú izraeli lépéseket, amelyek a földrajzi és demográfiai tények” megváltoztatására törekszenek. – Izraelnek előbb vissza kell vonulnia a megszállt területekről, és magának nyitnia a palesztin menekültek, Jeruzsálem jövője és a vízmegosztás kérdésében – sorolta Nugali. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára a héten Kairóban szintén a telepbővítések befagyasztásához kötötte a a kapcsolatok normalizálását.

George Mitchell amerikai főmegbízott, Robert Gates védelmi miniszter és James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadó egymás kezébe adták a kilincset a héten a Közel-Keleten, a nyitásról győzködve az arab országokat és Izraelt is, amely elutasította a telepbővítések befagyasztására vonatkozó amerikai felszólításokat. Ez évek óta nem tapasztalt mélypontra juttatta a két, hagyományosan közeli szövetséges viszonyát.

 

[popup][/popup]