15 milliós katari gyorssegély Gázának

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú sorokban várták a köztisztviselők pénteken Gázában, hogy megkapják a katari finanszírozású bérüket. Az elszegényedett területeken és azok környékén dúló feszültségek enyhítésére irányuló erőfeszítéseket azonban a Palesztin Hatóság nem nézte jó szemmel, a készpénzt szállító küldöttet egyenesen “gengszter”-nek és “csempész”-nek kiáltotta ki.

Fotó: Fotó: Said Khatib/AFP

A hatóságok szerint a hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollárt elsősorban a palesztin övezetet szabályozó Hamász iszlám terrorszervezetnek dolgozó tisztviselők fizetésének fedezésére fordítják.

A készpénzt három bőröndben Katar gázai küldötte, Mohammad al-Emadi vitte be Izraelen keresztül csütörtök éjszaka az övezetbe egy gázai kormányzati forrás szerint.

Katar azt is közölte, hogy 100 dollárt fog adni az övezetben élő 50ezer szegény család mindegyikének és jelentősebb összeggel fogja támogatni a határ menti összecsapások sérültjeit.

Az izraeli jóváhagyással történt pénzszállítmány valószínűleg része egy megállapodásnak, mely szerint az övezetre kivetett blokád enyhítéséért cserébe a készpénz szűkében lévő Hamász véget vet a határokon átnyúló, gyakran erőszakos tiltakozásoknak.

A palesztin arabok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász erőszakkal megszerezte magának a Gázai övezetet Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjától, azóta Abbász csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia).

A Hamászt azonban nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

Izrael a blokáddal akadályozza meg, hogy a terrorszervezet fegyvert vagy alagút építéshez használt árut csempésszen be Gázába. Ezért a Gázának szánt árucikkeket először Izraelbe kerülnek ellenőrzés céljából, majd a palesztin területre szállítják a biztonsági kockázat elhárítását követően.

A megállapodás ellenére pénteken mintegy 12000 gázai vett részt a Visszatéres Menete tüntetéseket a határnál. Egy alkalmommal a tüntetők kövekkel dobálták a határ területre látogató al-Emadi konvoját.

A jelentések szerint a lázadók robbanóeszközökkel dobálták az izraeli katonákat, és két gázai határsértéssel próbálkozott. A hadsereg könnygázzal és más tömegoszlató eszközókkel reagált. Legalább egy tüntető meghalt, 37 megsérült a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint.
[popup][/popup]