Godard ki akar gyógyulni antiszemitizmusából

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Jean-Luc Godard 80. éve küszöbén is meglepetést szerez rajongóinak. Spielberg, Polanski és Lelouch nyomdokain haladva ő is megpróbálja filmre vinni a XX. század egyik legnagyobb tragédiáját, a holokausztot.

Forrás: MTI

 

 

Döntése azonban bírálatokat vált ki mind Franciaországban, mind Amerikában. Két okból is. Az egyik, hogy az új hullám atyja most először olyan alkotásba vág bele, amely technikai és művészeti téren egyaránt teljes szakítást jelent azzal az egzisztencialista, intimista mozival, amelyet 50 éve művel. A másik az állítólagos antiszemitizmusa, amiért már korábban is érte őt kritika – írja a Corriere della Sera című olasz lap.
A film Daniel Mendelsohn The Lost című könyvének adaptációja lesz. A 2007-ben Franciaországban Medicis-díjjal kitüntetett mű a szerző családjának történetéről szól. A 47 éves egyetemi tanárnak hat rokonát deportálták a második világháború kezdetén a lengyelországi Bolechówból. A könyv foglalkozik a kollektív felelősség kérdésével is, de választ maga Mendelsohn sem tud adni. A könyv reflektál egy másik vitatott műre is, amelyet a fiatal francia-amerikai Jonathan Littel írt, és amely egy náci kishivatalnok gépiessé vált magatartását elemzi.

Mendelsohn szerint Godard megértette a könyvet, amit jelez, hogy minden oldalt bejegyzésekkel látott el. “Úgy olvasta, mint egy rabbi, és azt hiszem, ez elég” – nyilatkozta. A forgatókönyvet az izraeli Oren Moverman jegyzi, aki egy Mendelsohn által nagyra értékelt könyvet írt Bob Dylanről.

 

Ennek ellenére Franciaországban továbbra is felbukkannak bírálatok. Pierre Assouline, a Le Monde kulturális rovatának sztárújságírója például azt állítja blogjában, hogy Godard-nak problémája van a zsidókkal, és emlékeztet arra, hogy a rendező hogyan vélekedett a Vichy kormánnyal való kollaboráció kérdéséről, és hogy dicséretben részesítette Robert Brasillac fasiszta írót.

Hasonló bírálatok helyet kaptak egy új Godard-életrajzban is, amelyet Richard Brody szerzett Everything Is Cinema (Minden csak mozi) címmel. Brody idézi a rendező néhány antiszemita kijelentését, például amikor az amerikai Pierre Braunberger producert “piszkos zsidónak” nevezte, amire nagyon élesen reagált barátja, Francois Truffaut is.

Maga Godard azt nyilatkozta, hogy a holokausztról már a 60-as évek óta készül filmet készíteni. A Corriere della Sera szerint lehet, hogy most válik igazzá Bernard Henri Lévy mondása, amely szerint a rendező “egy antiszemita, aki ki akar ebből gyógyulni”.
 

[popup][/popup]