Wiesel szerint felbátorodtak a holokauszttagadók

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nobel-békedíjas Elie Wiesel egy hétfőn közölt interjúban úgy vélte, a néhány napja őt ért támadás azt mutatja, hogy a holokauszttagadók világszerte egyre többen vannak, s napról napra merészebbek lesznek.

A 78 éves amerikai írót múlt csütörtökön egy idegen kiráncigálta egy San Francisco-i szálloda liftjéből, és be akarta tuszkolni egy szobába, de amikor Wiesel segítségért kiabált, elmenekült.

“Eddig szavakat használtak, most átváltottak az erőszakra” – mondta Wiesel a Corriere della Sera című, milánói kiadású lapnak. “A számuk naponta gyarapszik.”

A holokauszttúlélő író, aki egy békekonferencián vett részt a kaliforniai nagyvárosban, azt mondta, az eset megrázta, s 1945 óta először érezte magát személyében fenyegetve.

“Az életemet féltettem úgy, ahogy legutóbb 1945-ben, a háború vége előtt fordult elő velem” – fogalmazott az olasz lapnak.

Wiesel reménye szerint a nyomozókat hozzásegíti a tettes őrizetbe vételéhez, hogy egy férfi magára vállalta a támadást egy antiszemita honlapon.

“Lényeges tisztázni, hogy egy magányos őrültről van-e szó, avagy egy nagyobb szervezet követőjéről” – vélekedett.

A koncentrációs táborok borzalmait számos könyvében megörökítő, erdélyi származású író, aki a világ számos táján lépett fel az emberi jogokért, a Corriere della Serának adott interjúban felszólította az érintett országokat, hogy lépjenek fel határozottabban azok ellen, akik azt állítják, hogy a világháború több millió zsidó áldozatának halálát nem a nácik okozták.

“A velem történt eset egy világszerte tapasztalható tendenciáról árulkodik; ha a társadalmak nem lépnek fel haladéktalanul ezek ellen az egyének ellen, az másokat is arra fog bátorítani, hogy ugyanezt tegyék” – mondta.

“Valahányszor beszédet mondok valahol a világban, ott vár rám a (holokauszt)tagadók egy csoportja.”

(Forrás: MTI, Magyar Hírlap)

[popup][/popup]